Вдигат цените на църковния брак и на кръщенето

Църковната венчавка и кръщенето поскъпват два до три пъти в някои епархии у нас. Светият синод е решил таксите за църковните ритуали да са различни в зависимост от населеното място, където се извършват. Поскъпването вече е факт в Търново и Стара Загора, съобщава „Телеграф“.

В Старозагорска епархия решението за поскъпване на услугите е взето на 25 юни, но е влязло в сила от началото на август. С най-голям ръст е поскъпването при едни от най-масовите ритуали: освещаване и кръщене, където цената е станала от 50 на 90 лева. Със 70 лева е поскъпнала венчавката. Сега бъдещите семейни двойки трябва да се бръкнат за 170 лева, ако искат да усетят на главите си тежестта на сватбените корони. С 20 лева по-скъпо е и опелото за покойниците. По 5 лева пък ще се плаща за споменаване на име в молитвите на свещениците. Същата услуга в съседната Сливенска митрополия все още е само левче.

YouTube

Поскъпването е станало по настояване на духовниците. Цените не били променяни през последните 10 години.

В Търновската епархия венчавката поскъпва с 90 лева – от 50 на 140 лева. Също почти тройно – от 30 на 80 лева, скача таксата за кръщене.

Промени има и в таксите за фото и видезаснемане на тържествата в храма. За фотографиране цената е 20 лева, а за видеозаписване – 60 лева.

Официалната такса за водосвет става 30 лева, а за маслосвет – 60 лева.

Двойно е увеличението и за тъжните ритуали. Църковното погребение вече ще струва 60 лева. За извършване на панихида таксата е 30 лева, като за тази на 40-тия ден става 40 лева. За отслужване на петохлебие тарифата става 10 лева.

В София промяна засега няма.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе