Кока-Кола купува кафето „Коста“

Веригата кафенета „Коста“ (Costa) ще бъде продаденa на американския гигант „Кока-Кола“ (Coca-Cola) за 3.9 милиарда паунда (4.2 млрд. евро), съобщи днес собственикът на веригата – британската компания за хотелиерство и ресторантьорство „Уайтбред“ (Whitebread), цитирана от „Франс прес“.

YouTube

„Уайтбред“ обяви в края на април проекта си да се раздели с две отделни структури от своето портфолио – евтините хотели „Премиер ин“ (Premier Inn) и веригата кафенета „Коста“, представени като най-голямата верига от кафенета във Великобритания, които компанията реши накрая да продаде.

„Продажбата на Коста на Кока-Кола е нов успех в 276-годишната история на „Уайтбред“,“ изрази задоволството си генералният директор на компанията Алисън Бритън. Тя напомни, че „Уайтбред“ е придобила „Коста“ през 1995 година за 19 милиона бр. паунда. Веригата, която тогава е притежавала само 39 кафенета, след това се е развила значително във Великобритания и чужбина. Тя има общо 2400 точки на продажба във Великобритания и 1400 обекта в чужбина.

Марката управлява освен това 8000 кафе машини „Коста експрес“ (Costa Express), които са достъпни в супермаркетите и бензиностанциите в осем страни.

Оборотът на „Коста“ е достигнал 1.29 млрд. паунда за отчетния период 2017-2018 година, а оперативната печалба – 123 милиарда паунда.

„Кока-Кола“ попълва празнина в широкия си обхват от дейности с напитки, като слага ръка върху международна марка кафенета. „Топлите напитки са едни от редките области в сектора, в които Кока-Кола не притежава световна марка. „Коста“ ни дава достъп до този пазар“, обясни Джеймс Куинси, изпълнителен директор на американската компания.

Източник: Dnevnik.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе