Ще отменят смяната на времето до 6 месеца

Европейската комисия ще отмени директивата за двукратната годишна смяна на часовото време най-късно през март.

Това показа проверка на 24 часа в Страсбург ден, след като председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обяви в прощалното си годишно слово за състоянието на съюза, че на тази практика се слага край, защото това очакват избирателите.

YouTube

“Нашето време изтича” – с тези думи той даде темпо на колегите си. А на страните членки даде свобода сами да изберат дали да са в часови режим на вечно лято, или на зима. След отмяната на директивата правителството ще избере единия от двата варианта.

Според евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев в наш интерес е да сме на лятното. Туризмът е само една от причините то да е по-подходящо за България.

Лидерът на групата на ГЕРБ в ЕНП и заместник на Манфред Вебер начело на цялата група на ЕНП Андрей Ковачев пък казва, че няма да е лошо да сме в това време, което избере Брюксел. Нещо, което още не е ясно. По-логичното обаче е Белгия да е солидарна с желанието, което вече заявиха северноевропейските държави – че ще се спрат на зимното.

“Европа трябва да вземе общо решение, като се вземат предвид мненинията на различните държави”, заяви пък депутатът от ВМРО д-р Калин Поповски. От парламентарната група на “Обединени патриоти” все още не са обсъждали предложението. Според Поповски обаче с това трябва да се заемат европейските институции, като се съобрази фактът, че Европа има 3 различни часови зони.

“При смяната на времето, когато човек не си доспива, се получава хронично безсъние и при хипертоници и хора с нарушения във вестибуларния апарат това може да доведе до допълнителни сътресения”, обясни Поповски, който по професия е лекар, и посочи, че това също трябва да се вземе предвид при избора.

В парламентарните групи на ДПС и БСП все още не са обсъждали темата и нямат общо решение.

Еврокомисарка допуска: Ще се стигне до синхрон – югът на лятно, северът – на зимно

Еврокомисията иска последната смяна на часа да стане на 27 октомври 2019 г. за онези, които решат да останат на зимно време. Държавите, които изберат постоянното лято, ще местят за последно стрелките на 31 март 2019 г. На всички държави членки обаче е даден срок до април 2019 г. да обявят дали остават на лятно, или на зимно часово време. След тази дата те няма повече да могат да прилагат сезонна смяна на часовото време. Запазват обаче правото си да решат коя часова зона да важи за техните територии.

Понастоящем в ЕС има три стандартни часови зони:

западноевропейско време (Ирландия, Великобритания, Португалия), централноевропейско време (17 държави членки) и източноевропейско време (България, Гърция, Естония, Кипър, Латвия, Литва, Румъния и Финландия).

Държавите членки, които решат да запазят като постоянно лятното часово време, ще преминат автоматично към следващата часова зона (стандартно време + 1 час). Освен това държавите членки ще имат правото да правят промени в своето стандартно часово време, които не са свързани със сезонна смяна.

В предложението се предвижда държавите членки да уведомят комисията за евентуалната промяна на часовата зона 6 месеца предварително, за да се осигури възможност за своевременното адаптиране на основаващите се на времето системи.

Първото нещо, което вероятно сега ще се наложи да направи всяка държава членка, е да проведе задълбочени национални консултации дали гражданите ѝ желаят само лятно, или само зимно време. Теоретично две съседни страни може да изберат различно часово време. Така ще се получи нещо като пачуърк от различни часове из целия ЕС.

Според еврокомисарката Виолета Булц, която отговаря за това досие, това все пак не би трябвало да се случи. Вероятно ще се стигне до регионално координиране и сближаване, тъй като държавите от юга на Европа вече са изразили предпочитания да останат постоянно на лятно време през цялата година, докато държавите от севера предпочитат целогодишното зимно време, пише в. “Либр белжик”.

Европейската комисия вече призова страните “да направят консултации на национално и европейско ниво, за да се гарантира координиран подход между държавите членки”.

Проведеният от Европейската комисия сондаж показа, че гражданите на повечето държави предпочитат лятното часово време. Белгийски медии обаче припомниха на гражданите си, че, ако се мине само на лятното часово време през топлите месеци всички ще се чувстват прекрасно, но на 21 декември, най-краткия ден в годината, слънцето ще изгрява чак в 9,41 мин в Белгия.

По данни на Еврокомисията смяна на стрелките са възприели само 60 държави в света – болшинството от тях са в Европа, Северна Америка и Близкия изток. Останалите части от света или никога не са ползвали лятно часово време или са го ползвали за определени периоди в миналото.

Доскоро само две територии имаха единствено лятно часово време – о-в Макуайр в Австралия и провинция Сан Луис в Аржентина. Според “Уикипедия” обаче през последните години това време са избрали също Чили, Беларус, Сингапур и Узбекистан.

Има държави извън ЕС, които няколко пъти променяха решението си. Русия например в периода 2011- 2014 г. мина само на лятно часово време, но след това се отказа от него и остана на зимно.

Турция също в продължение на няколко години бе на лятно време, но преди няколко месеца реши през октомври 2018 г. да мине отново на зимно.

Промяната в ЕС няма да стане лесно. За момента това е само предложение, което трябва да получи одобрението на Европарламента и на всяка една от държавите членки. Амбицията на европейските институции е това да се случи до края на март 2019 г., за да бъде спазен последващият график.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе