Представиха влак на водоровно гориво

Alstom представи влак, за който твърди, че е първият в света с водородни горивни клетки.

Френската компания съобщи, че машината, наречена Coradia iLint, използва горивни клетки, които превръщат водорода и кислорода в електричество.

Новият влак може да пътува до 140 километра в час. Два модела на влак с ниско ниво на шум и нулеви емисии ще влязат в експлоатация в Долна Саксония, Германия, днес. Захранвани чрез мобилна станция за зареждане с водород, влаковете ще се движат на около 100 километра между линиите Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervorde и Buxtehude. „Първият в света влак с водородно гориво влиза в пътническата услуга и е готов за серийно производство“, заяви председателят и главен изпълнителен директор на „Алстом“ Анри Пупар-Лафардж.

„Coradia iLint полага началото на нова ера в железопътния транспорт без емисии“, добави той.

Това е иновация, резултат от френско-германската работа в екип и е пример за успешно трансгранично сътрудничество. Водородът като енергиен носител вече се използва в превозни средства по целия свят. Пример в това отношение е шотландския град Абърдийн, където понастоящем функционира автопарк автобуси с водородни горивни клетки, съобщава Си Ен Би Си.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Присъедини се към нашите Facebook групи

Новини Разград
Новини Завет
Новини Исперих
Новини Кубрат
Новини Лозница
Новини Цар Калоян
Новини за Лудогорец
ЖК "Орел" - гр. Разград
кв. Бели лом - Разград
ЖК "Освобождение" - Разград
Новини - Североизточна България
Пътна обстановка и ПТП-та в област Разград
Върни се горе