Настъпи астрономическата есен

Точно в 4.54 часа тази сутрин настъпи есенното равноденствие и започна астрономическата есен.

Още с настъпването си тя ще донесе по-хладен въздух. Истинското захлаждане обаче се очаква веднага след трите почивни дни.

YouTube

До средата на предстоящата нова седмица дневните температури ще паднат до 13 градуса. Студената вълна ще премине от запад на изток и от вторник се очакват валежи, предава NOVA. Спадането на температурите и силният вятър ще създадат условия за снеговалежи в най-високите части на Рила и Стара планина.

Есента е един от четирите сезона в умерения пояс заедно с пролетта, лятото и зимата. Астрономически тя започва с есенното равноденствие (около 23 септември в Северното полукълбо и 21 март в Южното). В метеорологията се използва различна конвенция – есенни са месеците септември, октомври и ноември в Северното полукълбо и март, април и май в Южното.

Есента, както и останалите сезони, се дължат на наклона на земната ос, който е 23.5° спрямо орбиталната равнина, в която се движи Земята. Поради този наклон различни части на планетата са подложени на различно осветяване от страна на Слънцето.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе