„Умните“ камери на КАТ са с много дефекти

Новите 28 камери за скорост на КАТ се оказаха пълна катастрофа.

Част от лазерните устройства на триноги, които са на въоръжение от 8 месеца, или не работят заради дефекти, или правят некачествени снимки.

YouTube

Информацията за проблемите бе потвърдена и от шефа на националната полиция старши комисар Христо Терзийски, пише вестник Труд.

За всяка от камерите, наречени „Стационарни преносими уреди за контрол на скоростта ARH CAM S1”, са платени по около 20 000 евро. Купени са с обществена поръчка миналата есен и са раздадени на 28-те областни дирекция на КАТ в страната. Три от тях – получени в Разград, Благоевград и Русе, се оказали дефектни още при доставката. Наложило се да бъдат ремонтирани и пуснати в действие със закъснение – през юни в Разград, през юли в Благоевград и в последните дни август в Русе.

През юли триногата в Ловеч се развалила и също била ремонтирана до август. В момента са извън строя са лазерните установки в Пазарджик и Хасково.

Тежка драма има с безжичното или с кабел сваляне на информацията, както и с автоматичното разпознаване на номерата на автомобилите. В много случаи камерата определя българската регистрационна табела като чужда, с несъществуващи символи или с некоректни знаци на кирилица. Понякога камерата снимала номера на най-близкия до нея автомобил, а не на този, който кара най-бързо.

Освен това фабричната настройка на лазерите била да засичат до 130 км/ч, което правело невъзможно използването им по магистралите, където разрешената скорост е до 140 км/ч.

Установено е също, че камерата на тринога, която шофьорите наричат „барбекю”, може да снима, само ако е разположена успоредно на пътя, а не под ъгъл. Когато я сложат на мост, лъчите хващат само колите в лентата в права посока, но не и тези в съседните ленти.

Катаджии рапортуват на началството: Постоянно изписва на екрана, че няма връзка

За проблемите е уведомен и бившият вътрешен министър Валентин Радев

Катаджии от 20 от общо 28 областни служби в страната са докладвали за проблеми с камерите през първите 8 месеца на експлоатация. Снимка: Труд

“Бях на работа от 7,00 до 19,00 ч и при включване на техническо средство СПУКС АRH CAM S1 с фабричен №… същото не можеше да тръгне да снима, като постоянно изписва на екрана, че няма връзка и не може да се заснемат клипове”. “Уведомявам ви, че след извършеният ремонт на …. не се визуализират констатираните нарушения в системата за административно-наказателната дейност”. Това са редове от две докладни записки от катаджии в Северна и от Южна България до началниците им в “Пътна полиция” в София. За осемте месеца, откакто са пуснати в действие камерите, рапорти за проблеми при работата с тях са получени от 20 от общо 28-те областни дирекции. В дните преди да подаде оставка и докато тя още не бе гласувана в парламента, с оплакванията от новите камери е бил запознат и вътрешният министър Валентин Радев. Това става ясно от писмо, с което “Труд” също разполага. В него са посочени същите факти, които се съдържат в цитираното по-горе становище на главен комисар Христо Терзийски до комисията по обществената поръчка за другите 56. Почти изключено е за проблемите да не знае новоназначеният министър Младен Маринов, който допреди дни бе главен секретар на МВР.

Директорът на полицията: 28 снимат повече, отколкото 148

“Въпреки проблемите, почти всички камери работят в момента. Те са от ново поколение и 28-те снимат повече, отколкото другите 148 мобилни на “Пътна полиция”, каза пред “Труд” Христо Терзийски, шеф на Главна дирекция “Национална полиция”. Той допълни, че е загрижен за проблемите около новите камери, но това не значи, че не желае да бъдат купени още. “Напротив – трябва да вземем не само още 56, а и повече, разбира се, като бъдат отстранени всякакви нередности”, добави той.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе