Енергийното министерство ни пита кое часово време избираме

Национална консултация дали България да избере лятното, или зимното часово време, е започнала енергийната министърка Теменужка Петкова.

Мнения може да се пращат през правителствения портал.

YouTube

На база на консултацията енергийното министерство ще трябва да подготви българската позиция за отмяна на местенето на стрелките. Отказът от смяната на времето официално бе предложен от Европейската комисия след допитване през лятото.

Смяната два пъти годишно на часовото време от лятно на зимно и обратно е преди всичко въпрос на енергийно потребление. Затова предложението за нова директива, което представи ЕК, е разпределено на енергийното министерство, обясниха експерти.

Крайният срок на консултацията е 11 октомври, след това мненията ще бъдат обобщени и ще бъде изготвена националната позиция.

България трябва да обяви до март следващата година кое време ще избере, дотогава отговор трябва да са дали и всички останали членки на ЕС.

В края на март 2019 г. трябва да е последната смяна на часовото време според предложението за директива, което бе представено от Европейската комисия. След приемането ѝ всяка държава ще остане на лятно или на зимно часово време според собствения си избор, като той трябва да бъде заявен пред комисията и Европейския съвет.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе