Областният управител взе участие в дискусия по проблемите на осиновяването

Гюнай Хюсмен взе участие в среща-дискусия по проблемите на осиновяването. Областният управител изрази пълната си подкрепа за обществено полезната дейност на организациите, работещи за обучение на осиновители и за развитие и усъвършенстване на законодателството, регламентиращо осиновяването. Той заяви, че институциите трябва да подкрепят осиновителите в дългия и труден път на осиновяването, защото смело благородно и начинание, което води до израстването на отхвърлените и изоставени деца в по-добра среда.

Събитието се проведе в залата на Народно читалище „Делиорман 2014 г.” в град Разград, което бе домакин на дискусията за област Разград –  част от Националните информационни седмици за осиновяването, организирани за пета поредна година от Българска асоциация „Осиновени и осиновители”.

YouTube

Срещата беше открита от г-н Росен Аврамов – директор на Центъра за обществена подкрепа в град Разград, управляван от сдружение „Жанета”, което също беше съорганизатор на събитието и от г-ца Хабибе Расим – председател на читалищното настоятелство на Народно читалище „Делиорман 2014 г.”. Г-н Аврамов посочи, че Центъра за обществена подкрепа години наред обучава осиновители.

Във форума взеха представители на институции като Регионална дирекция „Социално подпомагане”, на доставчици на социални услуги, на неправителствени организации, родители, осиновили деца, кандидат-осиновители, осиновени хора, специалисти и граждани, интересуващи се от темата осиновяване от област Разград.

Г-жа Величка Дошева, психолог и член на Българска асоциация „Осиновени и осиновители” представи най-новата книга по темата осиновяване, издадена на българския пазар – „Надежда и подкрепа за осиновени и осиновители” с автори д-р Карин Първис, д-р Дейвид Крос и Уенди Съншайн. Тя заяви, че книгата е полезен наръчник не само за осиновители, но и за всеки родител, който желае да научи повече методите на възпитание на децата.

Обсъден беше въпросът за правото на всеки осиновен човек да познава своите корени, като беше разяснена процедурата за законно търсене на биологичния произход, регламентирана в член 105 от Семейния кодекс.

Г-жа Деница Владимирова – член на Асоциацията посочи, че мисията им е да се променят обществените нагласи по темата „осиновяване”, и хората да осъзнаят важността на правото на достъп до информация за биологичния произход на осиновения, без да са необходими „важни обстоятелства”, изисквани към момента.

Предложени бяха законодателни промени, които да гарантират на всеки осиновен човек право на достъп до информация за неговия произход, като същевременно са зачетени правата на страните в този процес – осиновен, родители-осиновители и биологично семейство.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе