Двойно повече почивки в Турция заради краха на лирата

В момента с един лев може да се купят около 3,6 турски лири.

Рязкото поевтиняване на турската лира през август направи почивките в южната ни съседка много по-евтини. В резултат туристическите пътувания на българи до Турция през август нараснаха над два пъти и достигнаха 52,3 хил., сочат данните на Националния статистически институт, съобщава „Труд“.

YouTube

В момента с един лев може да се купят около 3,6 турски лири, при само 2 лири в края на септември миналата година. Ако не броим родното Черноморие, най-любимата туристическа дестинация остава Гърция, която през август е била посетена от над 120 хил. българи. Но ниските цени в Турция са привлекли и някои сънародници, които традиционно ходят на почивка в Гърция. В резултат туристическите посещения в Гърция са намалели с 5%.

През август почивките и екскурзиите на българи до Германия и Малта също са се удвоили, сочат данните на НСИ. Така туристическите пътувания до двете страни са съответно малко над 13 хил. и 1200. Германия изпреварва Румъния като предпочитана туристическа дестинация от българите и се нарежда на 6-то място в общата класация на любимите места за почивка зад граница.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе