Турция се готви за първия си средиземноморски ураган, очакват се ветрове от 180 км/ч

Турция се подготвя да посрещне първия „средиземноморски ураган“ в модерната си история, докато в Гърция от четвъртък корабите останаха в пристанищата, училищата в района Атика не отвориха врати в петък, а температурите паднаха с близо 10 градуса сред бурни пориви на вятъра.

Европейските метеоролози говорят за средиземноморски циклон, докато турските им колеги предупреждават за сериозна тропическа буря с ветрове, стигащи до 180 км/ч, пише Дневник.

YouTube

Явлението не е много типично за района и е наричано medicane – комбинация от mediterranean (средиземноморски) and hurricane (ураган). Гърците кръстиха оформилият се в Централното Средиземномория циклон „Ксенофон“.

От съображения за сигурност бяха отменени футболните мачове от аматьорската лига в провинция Измир. Властите в Турция внимателно следят как се придвижва бурята на изток, дали ще набере сила през Егейско море и колко валежи носи със себе си. Лошото време може да засегне дълга стотици километри брегова ивица от индустриалния град Измир до Анталия.

Засега „Ксенофон“ преминава през Гърция като буря с ветрове до 90 км/ч и типичните съобщения за паднали дървета, скъсани далекопроводи и затворени пристанища. Остров Китира не може да се справи с криза прекъсване на електрозахранването, а силни ветрове попречиха на огнеборци да угасят пожар на Кефалония.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе