Жажда за киберспециалисти в Европа

Триста хиляди киберспециалисти липсват в момента в Европа, числото ще нараства и трябва спешно да се работи по проблема.

Това каза еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел. По-рано през деня тя изнесе лекция по темата във Военната академия „Г.С.Раковски“. Това стана при откриването на новата учебна година за цивилните студенти.

YouTube

По думите на Габриел се нуждаем от повече умения на всички нива на киберсигурност. Еврокомисарят открои предложението за нова програма „Цифрова Европа“ с бюджет 9 млрд. евро.

Габриел каза, че за последните две години с 300 процента годишно са се увеличили кибератаките, над 4000 са те всеки ден, а голям процент от европейските компании признават, че не знаят дали са били обект на такива атаки.

В сферата на киберсигурността имаме нужда от повече Европа, не от по-малко, нужда от конкретни стъпки, каза Габриел. Важно е да продължаваме диалога с държавите членки за прилагането на Директивата за мрежова и информационна сигурност, допълни тя.

Еврокомисарят призова и за повече регулярни учения, защото кибератаките се усъвършенстват всеки ден. Силното криптиране е необходимо, за да дадем сигурност на нашата цифрова икономика и общество, каза още тя. Като отбеляза, че е много трудно да се определи със сигурност каква е целта на една кибератака, Габриел предупреди, че трябва много внимателно да се обмисля всяка кибератака и реакциите спрямо нея.

От няколко месеца казвам, че не бих искала само добри и пожелателни декларации от страна на „Фейсбук“, това, което бихме искали, е действия, коментира Габриел пред журналисти, попитана за последния пробив на сигурността в социалната мрежа. За нас защитата на личните данни е неприкосновена, това е ценност, което не подлежи на договаряне, продаване и препродаване, така че това, което очакваме, когато се оперира с данни на европейски граждани, независимо къде се намира компанията, е тя да спазва тези високи критерии, добави еврокомисарят Мария Габриел.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе