Министерският съвет отпусна средства за стипендии за спортисти

Със средства от бюджета на Министерството на младежта и спорта се изплащат стипендии и други мерки за закрила на деца с изявени дарби, награди на медалисти от европейски, световни и олимпийски състезания и аналогични игри за хора с увреждания, както и на треньорите и длъжностните лица, пряко свързани с тяхната подготовка. Помощите могат да са пожизнени, месечни или еднократни.

Това реши Народното събрание като гласува на второ четене текстове от новия Закон за физическото възпитание и спорта, съобщи БТА.

YouTube

Депутатите регламентираха стопанисването, използването и поддържането на спортни обекти по начин, който да създаде условия за ефективното използване и качественото обновяване на съществуващите бази, привличането на по-сериозни инвестиции за изграждането на нови, като същевременно се гарантират публичният или общественият интерес при предоставянето на имот-държавна или общинска собственост.

Допуска се отдаване под наем за срок над 10 до 30 години само на спортен клуб, спортна федерация или обединен спортен клуб. Не се предвижда публична собственост да се превръща в обект на стопанска дейност и източник на доходи, поради което кръгът на субектите, в чиято полза могат да се учредяват безвъзмездно правата, се ограничава до обединен спортен клуб, спортни клубове и спортни федерации. За посочените субекти се допуска учредяване на правото за срок до 30 години. Във всички останали хипотези ограничените вещни права се учредяват само възмездно и със срок до 10 години.

Министърът на спорта Красен Кралев благодари на депутатите, че са успели да изчистят тезите, така че текстовете да отговарят на обществените потребности.

И в днешния ден НС не успя да гласува до края членовете от новия закон.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе