Какъв е профилът на убиеца на младата журналистка от Русе?

„Националната ДНК база данни, която се намира в Института по криминалистика на МВР се запълва от около 18 години, проблемът е, че тя е малка – в нея има няколко хиляди профила. При регистрацията в районните управления на МВР в общия случай  не се снема ДНК поради липса на достатъчно средства за проби”, обясни в студиото на „Здравей, България” криминалистът Иван Савов.

Така на практика полицията разполага с голям регистриран контингент, но с малка възможност да събира безспорни доказателства, какъвто е ДНК –профилът.

YouTube

Дори на местопрестъплението да има ДНК, то не е задължително да съвпадне с базата данни. Лицето може да е криминално проявено, просто никога да не е му е вземана ДНК. Проблемът тук е организационен – една глупава недомислица. ДНК е непогрешима, това е 100-процентова гаранция, заяви Савов.

Проблемът в цялата работа е, че покрай случая се завъртя доста нездрав шум. Това размива истината и пречи доста на издирвателната дейност, подчерта той.

Към настоящия момент всички версии са допустими. Тактиката за работа в такава ситуация е да се допуска всичко и една по една версиите се изчистват на база на обстоятелствата, които се уточняват. На мен този случай ми прилича на типичен случай на човек с някакви психични отклонения. Ако е поръчково убийство, престъпникът ще си свърши работата и няма да оставя толкова следи. Много е мътно, за да се изгради една цялостна версия, но според мен това е чисто криминално престъпление, свързано с първичните желания на един психично неуравновесен човек. Професионалистът няма да направи такова нещо, коментира Иван Савов.

Има всякакви видове убийци – един тип отиват да се похвалят, втори тип се връщат да видят какво става на местопрестъплението, трети тип се покриват много здраво. Убиецът може да е и обикновен гражданин, който води двойствен живот, заяви експертът.

В България има много сериозен проблем – хората нямат доверие на институциите, не вярват на това, което виждат с очите си, не вярват на никой. Този проблем е ужасяващ, каза още криминалистът.

Някакви хора решиха да си правят пиар на гърба на една убита жена, каза журналистът Стефан Ташев. Не можеш да раздаваш присъди в социалните мрежи и да подхвърляш версии. Шумът пречи, защото хората работят там, посочи той.

В момента можем да говорим само с хипотези – че това е престъпление, извършено с много ярост, заяви Ташев.

Много е важно убийството да бъде разкрито бързо, за да спрат спекулациите. Използването на това престъпление за политически цели е срамно. Фокусът от убийството се измести в посока протести и политически интриги. Това е нелепо, каза още Стефан Ташев.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе