И Wizz Air спира безплатния ръчен багаж

Авиопревозвачът реши да последва примера на конкурента си Ryanair.

Wizz Air обяви, че прави качването на ръчен багаж в самолетите си платено.

YouTube

Така нискотарифната авиокомпания следва стъпките на основния си конкурент Ryanair. Според компанията новото решение ще облекчи забавянето на качването на пътниците на борда на самолетите.

Според новата политика на авиопревозвача, която ще влезе в сила от 1 ноември, безплатно ще може да се вкарва в самолета единствено багаж с размери до 40x30x20 см., което е приблизително колкото дамска чанта или чанта за лаптоп.

За всеки по-голям ръчен багаж пътниците ще трябва да си купуват стикер „Wizz Priority“, чиято цена започва от 5 евро. Въпросният стикер ще позволява качването на багаж с размери до 55x40x23 см. С него ще е възможно и приоритетно чекиране и качване на борда на самолета. В последните месеци авиопревозвачът позволяваше безплатно качване на ръчен багаж, но в багажното отделение. От 1 ноември тази опция отпада. Качването на чекиран багаж с тегло до 10 кг. пък ще е възможно със стикер, чиято цена започва от 7 евро.

Решението на Wizz Air да последва примера на Ryanair е изненадващо, като се има предвид, че ирландската авиокомпания си навлече проблеми заради решението си да сложи край на безплатния ръчен багаж. В края на септември Италия обяви, че започва разследване срещу Ryanair заради тази практика, тъй като според Рим ръчният багаж е основен елемент от транспорта. В началото на този месец Европейската комисия призова органите, отговарящи за защитата на правата на потребителите, да обърнат внимание на ирландската нискотарифна авиокомпания.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе