Земята може да е несигурно място за живот до 2050 година

Снимка: pixabay.com

Светът може да изхрани нарастващото си население, без да причини непоправими вреди на околната среда, ако хората консумират по-малко месо, намалят наполовина прахосаната храна и приложат по-добри практики в селскостопанската дейност, заявиха учени след проведено международно изследване.

Неизпълнението на дори една от тези цели може да усили климатичните промени, да увеличи замърсяването и да намали природните ресурси, като по този начин планетата ще стане несигурно място за човечеството.

YouTube

Светът трябва да произведе 50% повече храна, за да поддържа живота на близо 10 милиарда души към 2050 г., оповести ООН. Ако нещата не се променят, това може да увеличи с 90% влиянието на производството на храни върху околната среда към 2050 г., т.е до ниво, при което планетата ще е несигурно място за човечеството, отбелязват учените.

За да се предотврати това, всеки трябва да премине към хранителен режим, който е богат на зелени зеленчуци, плодове и ядки и включва малко количество червено месо и млечни продукти.

„Препоръчваме да се консумира по-малко от една порция червено месо седмично“, каза ръководителят на изследването Марко Спрингман от Оксфордския университет.

Според Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО), добитъкът е отговорен за около 14,5% от глобалните парникови емисии.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе