Къщата на Пейо Яворов ще остане музей

Институциите са постигнали съгласие за придобиването на обявената за продан къща, съобщи зам.-кметът Тодор Чобанов.

Къщата на Яворов ще остане музей. Това съобщи ресорният заместник-кмет на София Тодор Чобанов, предава Нова Телевизия. В края на миналата седмица стана ясно, че къщата е обявена за продан от частен съдебен изпълнител, а началната цена е малко над милион и шестстотин хиляди лева. След разговор на кмета Йорданка Фандъкова с премиера и министъра на културата, в момента юристите на ангажираните институции търсят най-подходящия начин за придобиване на сградата и за уреждането на нейната собственост.

YouTube

Заради дългове и неуредени спорове за имота къщата на поета-революционер е обявена за продан на цена от 1,6 млн. лева от частен съдебен изпълнител.  Дотук се стига след неколкократна смяна на собствениците на сградата и неплатени заеми.

Новият собственик Васил Панчев купува къщата на Пейо Яворов през 2015 г. срещу натрупан дълг от 300 хил. евро. Оказва се обаче,  че над имота има все още неизплатена ипотека от предишния й  собственик – бизнесменът  Володя Лозанов. Това е и пречката за сключване на сделка между Панчев и Министерството на културата за замяна на имота, за да стане музеят държавна собственост.

„Обявената цена покрива цялото задължение. Дългът е към физическо лице и към него е присъединена и Националната агенция за приходите”, обясни частният съдебен изпълнител  Мирослав Колев.  Търгът е на 16 ноември. Ако дотогава се постигне извънсъдебно споразумение между собствениците на имота и държавата или общината, тогава търгът може да бъде отменен, обясни съдебният изпълнител.

В последната година директорът на Националния литературен музей е постигнал споразумение със собственика на къщата Васил Панчев, че тя ще бъде музей, а сградата е била ремонтирана, съобщи в сутришния блок на Нова ТВ директорът Атанас Капралов.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе