Ако не плати вредните емисии, ТЕЦ „Марица изток 2“ може да затвори

Топлоцентралата на въглища трябва да плати 466 млн. лева за парникови газове, съобщава Нова Телевизия.

Енергийната система на страната трябва да остане стабилна, а комплексът „Марица изток” – да запази капацитета на производството на ток. Около това мнение се обединиха енергийният министър Теменужка Петкова, ръководители на държавните енергийни дружества и представители на синдикалните организации, съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

YouTube

Петкова поясни пред Нова ТВ, че цената на парниковите емисии, които държавата плаща, в началото на годината бяха 8 евро за тон, а преди 3 седмици – 25 евро.

„Това, което ТЕЦ „Марица Изток 2 трябва да плати, за да купи тези емисии и да работи през следващата година е малко над 466 млн. лева. Ако не бъдат закупени, съгласно европейските правила, централата няма право да работи или ако продължи дейност със съответните глоби – съответно по 100 евро за всяка една от емисиите”, обясни министърът, цитирана от БГНЕС.

„Работна група в Министерството на енергетиката разработи краткосрочни и дългосрочни мерки с цел оздравяване на дружеството. Средствата за квоти за посочения период ще бъдат осигурени, а през следващите месеци ще конкретизираме мерките за дългосрочно гарантиране стабилността на държавната топлоелектрическа централа“, подчерта министър Петкова.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе