Пътищата да бъдат оценени със звезди

Три пъти повече са смъртните случаи у нас спрямо Западна Европа.

Пътищата да бъдат оценени със звезди подобни на хотелските според това доколко са безопасни, каква е вероятността да стане катастрофи и да се стигне до смъртни случаи, предлагат от бизнеса. Това обяви председателят на Българска браншова асоциация “Пътна безопасност” инж. Николай Иванов.

YouTube

Подобна е практиката и в чужбина. Една звезда ще получават трасетата в най-лошо състояние с опасни виражи и наклони, лошо сцепление на асфалта или недобре поставени пътни знаци. Пет звезди ще се дават на шосетата, които са почти напълно безопасни.

Данни за пътищата може да се събират с оборудван автомобил, който се движи с 60 км в час и събира данни, които впоследствие се анализират от експерти.

У нас подобно изследване е правено в периода 2012-2015 г. по европейски проект за пътища с обща дължина от 690 км или 1,5% от пътната мрежа. Оценявани са отсечките между София и Сандански, столицата и ГКПП Калотина, Русе – Велико Търново, В. Търново – Плевен и Плевен-Русе. Тогава 70% от шосетата са оценени с 1 или 2 звезди, а едва 1,1% са получили 5 звезди.

Не може знаците “черна точка”, които показват участъците с повишена концентрация на пътни произшествия, да се поставят като табели за внимание, каза инж. Росица Спасова от асоциацията. Тя даде за пример такъв знак, който от 10 години стои на пътния възел на Плевен, което показва, че не са взети мерки за подобряване на трасето.

У нас смъртните случаи при катастрофи са 98 на 1 млн. жители, докато в Западна Европа те са три пъти по-малко.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе