Play store за Android скоро няма да е безплатен в ЕС

Край на безплатния Play Store за смартфоните с Android в ЕС
Няколко месеца, след като й бе наложена рекордна глоба в размер на 5 млрд. долара от ЕС, Google внася сериозни промени в политиката си за Европа.

За първи път в историята си Google ще таксува производители на смартфони с операционната система Android, които искат да продават устройства с предварително инсталирани Google Play Store и други приложения.

YouTube

Съгласно новите правила за Европа, очертани от старши вицепрезидента на Google, отговарящ за различните платформи, Хироши Локхаймър, производителите на смартфони с Android, които искат да продават устройства с предварително инсталирани услуги от Google на Стария континент, ще трябва да плащат лицензионна такса на компанията.

Това включва Play Store и други приложения (като Gmail и YouTube), но не и Google Search или Chrome, които ще останат безплатни за OEM производителите.

Освен това Google за първи път ще позволи на производители на телефони с Android да доставят устройства с предварително инсталиран Play Store, ако използват така наречените forked версии на Android (специални версии на Android, разработени независимо от Google).

Тези вариации на Android отдавна са популярни извън САЩ, но Google обикновено не позволяваше услугите й да се предоставят на тези „неофициални“ версии, като FireOS на Amazon е едно от изключенията.

Промените идват, след като европейските регулатрни органи глобиха Google с над 5 млрд. долара заради господстващото положение на пазара на нейната операционна система Android.

По-конкретно заради практиката на Google да изисква от производителите на смартфони с Android да инсталират предварително Google Search, Chrome и други услуги на устройствата в замяна на това да използват безплатно операционната система Android. Според регулаторните органи, това осигурява на Google несправедливо предимство пред конкурентите.

В изявлението си Локхаймър подчертава, че Google запазва ангажимента си да поддържа Android като „безплатен софтуер с отворен код,“ въпреки новите промени и че компанията все още обжалва решението на ЕС.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе