Румен Радев е на посещение във Великобритания

Очаква се президентът Румен Радев и вицеадмирал Клайв Джонстън са обсъдят съвместните операции и учения, в които България участва, както и взаимното сътрудничество на Военноморските сили на страната ни в рамките на НАТО.

Съюзното морско командване MARCOM в Нортууд е централното управление за военноморските сили на НАТО и отговаря за всички морски дейности на пакта. В състава му влизат военни и цивилни служители от 22 страни, българи заемат отговорни длъжности в Командването. Морските операции на НАТО, както и големите военноморски учения, се планират и ръководят от MARCOM. България е поела ангажимент да поддържа пет кораба за участие в мисии на НАТО и ЕС. Участва също в операцията за морска сигурност в Средиземно море „Sea Guardian“ с една фрегата за период до 20 дни ежегодно.

YouTube

След командването в Нортууд, президентът Радев ще се срещне в Лондон с наши сънародници. По официални данни българите във Великобритания са около 90 000. Интересна е информацията, че 85% от тях имат работа, което означава, че те не са тежест за британската осигурителна система.

Българските студенти в британски университети за миналата година са близо 6 300. В Лондон има 18 български неделни училища и още 28 извън столицата. Без съмнение, една от основните теми в разговора между президента и нашите сънародници ще бъде Брекзит и това как най-добре да бъдат защитени техните права.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе