След 10 години половината българи ще живеят в шест града

Двама експерти по демография прогнозират, че към 2030 г. 60% от територията на страната ще се превърне в „демографска пустиня“.

През 2030 г. 42% от населението в страната ще бъде съсредоточено в шест града – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора.

YouTube

Това прогнозират експертите по демография доц. Георги Бърдаров и доц. д-р Надежда Илиева, които днес представиха анализа „Хоризонт 2030: Демографски тенденции в България“.

Според прогнозата през 2030 г. 20% от населените места у нас ще бъдат без население. За сравнение през 2001 г. това са били едва 2% от населените места.

Заради процесите на намаление на населението към 2030 г. 60% от територията на страната ще се превърне в „демографска пустиня“.

За 30 години – от 2001 до 2030 г., населението в България ще намалее с 1 450 000 души, според прогнозата.

Доц. Бърдаров коментира, че в последните години за демография у нас се говори с две клишета и те са свързани с ниската раждаемост и с намаляването на населението в „абсолютни бройки“.

„В България няма ниска раждаемост, но в сравнение със 100, 200 или 1000 години раждаемостта ни е по-ниска, тогава обаче детската смъртност е била изключително висока“, отбеляза той.

По думите му в България няма ниска раждаемост, има нормална раждаемост за европейска държава, но има също „уникално висок отрицателен естествен прираст“. България е единствената държава в света, която в продължение на 30 години не е излязла от „тройката“ на държавите с висок отрицателен естествен прираст“. Половината от тези 30 години страната ни е на печалното първо място по естествен прираст – с минус 6,5 промила, но причината не е в раждаемостта, а е в изключително високата смъртност у нас – 15,5 промила, каза ученият.

Той даде за пример общини като Макреш, Ружинци, и Чупрене в Северозападна България, в които общата смъртност надхвърля 30 промила. „Такава смъртност имат само региони, които са във военен конфликт или са поразени от болестна пандемия“, посочи Бардаров.

Според него притеснителни са процесите, които настъпват в етническата и във възрастовата структура на населението у нас. Ромите с висше образование у нас са 0,5 процента, със средно образование са 9 процента или над 90% от ромите са с по-ниско от средното образование, каза ученият.

У нас има най-ниската средна продължителност на живота в Европа – 74,8 години, но и имаме и най-застарялото население, тъй като много млади хора напускат България, обобщи доц. Георги Бърдаров. Той каза, че преди десет години на 100 излизащи българи в пенсионна възраст други 124 българи са влизали в активна възраст. Този коефициент днес е 100 на 62, но във Видин, Габрово и Смолян е около 100 на 40.

Доц. Надежда Илиева прогнозира, че само след 12 години 20 процента от населените места в България ще са без трудоспособно население.

Анализът е изготвен по поръчка на фондация „Фридрих Еберт“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе