Ново лекарство дава надежди в борбата с рака на гърдата

За пръв път едно от използваните за химиотерапия нови лекарства даде обещаващи резултати в борбата с рака на гърдата в широкомащабно изследване, в което бе комбинирано с химиотерапия, за да се лекува агресивна форма на заболяването.

Резултатите от изследването бяха представени на конференция на онколози в Мюнхен и са публикувани в сп. „Ню Ингланд джърнъл ъв медисин“.

YouTube

Учени тествали ефекта от едно от новите лекарства, разработено от компанията „Рош“ и кръстено тесентрик (Tecentriq), в комбинация с химиотерапия и ефекта единствено от химиотерапия върху 902 жени, засегнати от напреднала форма на тройно негативен рак на гърдата.

Около 15 на сто от случаите на рак на гърдата са от този тип, при който растежът на туморите не е стимулиран от хормоните естроген, прогестерон или от ген, който се взема за мишена от лекарството „Херцептин“, и това затруднява лечението им.

У жените, които приели тесентрик (Tecentriq) в комбинация с химиотерапия, средно два месеца по-дълго не било регистрирано увеличаване на раковите образувания в сравнение с участничките, подложили се единствено на химиотерапия, чийто ефект бил скромен.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе