Иманяри крият 1500 монети в бидон от зеле

Организираната група за търговия с културни ценности, която бе разбита преди дни е укривала 1500 монети в бидон за зеле, съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Групата, в която има и служител на ДАНС, бе разбита преди няколко дни. Тогава бе открит и златен венец. По-късно е било направено претърсване на къща в Симеоновград, в която са били намерени в различни тайници много предмети.

YouTube

Някои от тях били заравяни в двора на дълбочина 60-70 см, включително бил намерен и още един златен венец подобен на този, който бе открит преди дни. Целият парцел бил затрупан с пирони, за да се затрудни работата на металотърсачите. В момента всички предмети са предадени в националния археологически музей и над 40 археолози работят по тях.

На 6 ноември ще има експозиция на културно-исторически ценности, открити в последните години от разследващите органи. Иван Гешев добави, че намерените в Симеоновград предмети може да се окажат много повече от цялата експозиция. Той отново изтъкна, че бизнеса с иманярството върви заедно с измамите, т.е. иманярите пробутват и фалшиви исторически предмети на този който им се хване.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе