Завърши поредицата събития, посветени на 75-години от спасяване на българските евреи от Холокоста

С прожекция на филма „Българска рапсодия“ в Лозница завърши поредицата от културно-информационни събития, посветени на 75-годишнината от спасяването на българските евреи от Холокоста. Те бяха организирани от пет читалища в пет общински центъра в област Разград и Областна администрация-Разград със съдействието на средните училища в съответните населени места.

В Лозница партньор на Областна администрация бе НЧ“Пробуда-1912“, чийто киносалон също се напълни с ученици от ПГВМЗ“Александър Стамболийски“-Лозница и  СУ“Христо Ботев“-Лозница.

YouTube

Пред тях инициативата, която се провежда в рамките на Работната програма за 2018 г. на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз, представи главният експерт в Областна администрация-Разград Светлин Симеонов. След това учениците с интерес гледаха прожекцията на филма „Българска рапсодия“, който пресъздава факти за депортирането на българските евреи чрез любовна история между тийнейджъри. Режисьор на филма е Иван Ничев, копродукцията на България и Израел е българската номинация през 2014 г. за наградите „Оскар“ в категория „Най-добър чуждестранен филм“.

Безплатна прожекция на филма през последните две седмици имаха възможност да гледат и жителите на: Исперих, Завет, Цар Калоян и Кубрат.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе