Университетска преподавателка жертва на сексуален тормоз в София

Университетска преподавателка твърди, че е била жертва на сексуален тормоз на ул.  „Екзарх Йосиф”, до Халите, в София, съобщава Нова Телевизия. Разказът си тя е публикувала в социалните мрежи. Случилото се я провокирало да създаде български филиал на движението #MeToo.

Лея Вайсова е преподавател по социология в Софийския универистет. В ефира на „Здравей, България” тя разказа:

YouTube

„Отивах на гости при приятели и минавах ул. „Екзарх Йосиф”. След мен тръгна мъж, който когато се разминахме с него усетих, че е пил алкохол. Слушах музика на слушалките си и не го чувах какво ми говори. Той тръгна след мен, застигна ме. Тогава осъзнах, че ако продължа, ще вляза в една тъмна част на улицата и по-добре да се спра, тъй като се намирах до ресторант и се обърнах към него, свалих слушалките и го попитах какво иска. Той предложи да изпием една бутилка вино, която аз носех за гостито. Отказах, тъй като не ми беше приятна самата ситуация. Той продължи да настоява”.

След няколко разменени реплики, жената успява да влезе в ресторанта наблизо и да избяга от мъжа.

Лея Вайсова не е подала сигнал в полицията, но според нея е редно да се подават подобни сигнали, за да се види колко е сериозен проблемът със сексуалния тормоз в България.

След като Лея описва случката във Facebook под формата на пост.

„Цял ден в неделя ми писаха много жени, които искаха да споделят своята история. След това прецених, че много по-обществено полезно би било тези случки да бъдат разказвани публично – през Facebook, непрекъснато да говорим на нашите приятели, близки и познати, т.е. трябва да се говори и призовах жените да го направят. Нека да имат смелостта, да не се срамуват, защото има смисъл”, смята тя.

„Инициирам движение за борба със сексуалното насилие, тъй като е видимо, че имаме да вършим работа и трябва да убедим нашето общество, че има сериозен проблем с насилието над жени. Затова призовавам всички жени да започнат да говорят. Няма организация. Това е просто призив. Реших, че, след като има хора, които са готови да говорят с мен, съответно има и почва за движение. Дано се разрастне, дано стане вълна”, каза още Лея Вайсова.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе