10-годишната Самайра привлече вниманието на Google

Самайра Мета е 10-годишно момиченце, което живее в Силициевата долина и с работата си като програмист вече е успяла да привлече множество почитатели.

Мета, която е основател и главен изпълнителен директор на компания на име CoderBunnyz, вече е в полезрението на множество международни медии и е участвала като лектор в над 10 конференции в Силициевата долина.

YouTube

Всичко започва, когато Мета е едва на 8 г. и създава настолна игра на име CoderBunnyz, с която да помага на други деца да се научат да програмират. Самата тя програмира, откакто е на 6 години.

След като създава играта, Мета печели награда в размер на 2 500 долара от Think Tank Learning през 2016 г.

Това привлича вниманието на Cartoon Network, откъдето търсели вдъхновяващи млади момичета за своя поредица от видеа. Така Мета попада в едно от видеата на канала и всичко започва оттам.

Няколко новинарски канала правят репортажи за Мета, а тя започва да продава играта си в Amazon.

„Продали сме 1 000 кутии, което означава приходи в размер на над 35 000 долара, а играта е на пазара само от година,“ споделя енергичната Мета пред Business Insider.

Рекламата на играта й не става просто случайно. Когато пуска играта, тя измисля и страхотен маркетингов план с помощта на гордия й баща Ракеш Мета (инженер в Intel и бивш служител в Oracle и Sun Microsystems).

Мета използва играта, за да провежда семинари по програмиране за ученици и мисли мащабно.

Тя стартира инициатива на име „Да, 1 милиард деца могат да програмират“, която позволява на заинтересовани хора да даряват кутии с играта на училища. След това организира семинари, за да помага на децата в тези училища да се научат как използват играта.

В началото на тази учебна година 106 училища вече използват играта, за да учат децата на програмиране, казва Мета.

„По света има над 1 милиард деца,“ обяснява тя. „Има хора, които искат да дарят кутии с CoderBunnyz на училищата и да помогнат на хората в нужда по цял свят, които искат да се научат да програмират.“

Продажбите на играта вървят толкова добре, че Мета наскоро пусна втора версия – игра за деца, която ги учи да програмират, използвайки изкуствен интелект.

Новата игра носи името CoderMindz, а Мета я определя като първата настолна игра с изкуствен интелект.

Мета разработва играта с помощта на своя брат Аадит, който е на 6 г. – същата възраст, на която баща й започва да учи нея да програмира.

С нарастването на популярността на играта, Мета започва да изнася семинари. Досега е участвала в 60 в Силициевата долина, на които са присъствали над 2 000 деца.

Част от тях са проведени в централата на Google в Маунтин вю, Калифорния. Там тя се запознава със Стейси Съливан, културен директор в Google.

„След семинарите в Google, говорихме в продължение на час,“ казва Мета. „Тя ми каза, че се справям страхотно и че след като завърша колеж, мога да започна работа в Google.“

След пробива с CoderBunnyz, Мета се е срещала с много известни хора. Тя получава окуражително писмо и от бившата първа дама Мишел Обама.

Тя също така се среща с Марк Закърбърг на Хелоуин, докато с други деца обикаляли в неговия квартал и се възползвала от възможността да поговори с него за програмиране.

Мета твърди, че прекарала „супер много време“ в неговата къща.

„Най-накрая успях да се срещна с него,“ разказва тя. „Той раздаваше шоколади. Казах му, че съм млад програмист, а той ми каза да продължавам да работя и че се справям страхотно.“

Наскоро Мета започна серия от интервюта на своя уебсайт CoderBunnyz, в които разговаря с хора от сферите на роботиката, игрите и образованието.

Въпреки че реинвестира всичките пари от бизнеса си в производството на още игри CoderBunnyz и в създаването на нова игра с изкуствен интелект, тя вече си е избрала и благотворителна организация, която помага на бездомни хора, на която ще дари средства, когато компанията й излезе на печалба.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе