Сипи си догоре сам, моля!

Системата за самообслужване постепенно започва да се разпространява и у нас.

От „Хеленик Петролиум“, опериращи със своя верига бензиностанции у нас, пуснаха първия си обект, който работи без персонал.

YouTube

Благодарение на развитите технологии в днешно време, много търговски дейности могат да се осъществяват без участието на човек. В същото време динамиката в големите градове, изисква по-голяма гъвкавост в сферата на обслужването на клиенти.

Изследвания сочат, че над 35% от хората, живеещи в по-големите селища, предпочитат автоматите на самообслужване,

защото те им осигуряват необходимите стоки и услуги по всяко време на денонощието. Но не навсякъде по света новите технологии в обслужването се се приемат радушно. Жителите на Орегон, САЩ се оплакват от нов закон, който ги упълномощава сами да си сипват гориво и така бензиностанциите им стават на полусамообслужване. Голяма част от жителите на щата обаче не знаят как се справят сами с маркучите и са на мнение, че за работата им трябва специалист.

Самообслужващите помпи стават все по-голяма реалност и се възприемат по-радушно в Европа, отколкото в САЩ. Петролните компании се борят да постигнат равновесие между привличането на клиенти в своите магазини и предлагането на удобството на заплащането, след като стигнат до колонката. Данните от статистическите данни показват, че все още харчим повече за гориво в бензиностанциите, отколкото за хранителни стоки и алкохол. И затова компаниите искат да спестят от служители и помещения, докато ни предлагат лесно и самостоятелно обслужване и възможност да си купим нещо допълнително отново от автомати.

Подобно на всеки друг бизнес, бензиностанциите искат да се справят с промените, за да бъдат печеливши и въвеждат самообслужващи се обекти. Интерес към подобна система проявяват съседите ни от Румъния, както и Сърбия. В Западната част на Европа денонощни бензиностанции на самообслужване за момента има в страните от Скандинавския полуостров, както и във Франция, където е възможно първо да заплатиш, а след това да получиш предпочитаното гориво. В Италия пък има прокаран закон, който задължава бензиностанциите да инсталират подобни терминали за самообслужване.

Системата за самообслужване постепенно започва да се разпространява и у нас. От „Хеленик Петролиум“, опериращи със своя верига бензиностанции у нас, пуснаха първия си обект, който работи без персонал.

Бензиностанцията е в софийския квартал „Банишора“

Ако потребителят желае да зареди гориво, то това става чрез машина, която работи както с кредитни карти, така и с пари. След финализирането на покупката, шофьорът получава касов бон. Сред най-големите предимства на нововъведението е, че така се спестяват средства за набиране на персонал, както и време при самото обслужване. Така, в случай, че има опашка, част от клиентите ще минават към касите, където ще бъдат обслужени от служител, а останалата част от хората – към машините за самообслужване.

Друга положителна страна е, че именно заради липсата на персонал горивото ще бъде с по-ниска цена, уточняват от компанията.

Вградената функционалност дори прави излишно традиционното помещение, в случай, че се изгражда изцяло автоматизирана бензиностанция. Терминалът за самообслужване отменя необходимостта от присъствието на служителите на търговския обект, посредством реализацията на функционалност, предоставяща възможност на клиентите самостоятелно да извършат целия цикъл на търговската операция – предплащане на сума, зареждане на предплатеното количество, получаване на фискални документи съгласно българското законодателство и получаване на рестото.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе