Apple и Samsung с глоба за изкуствено забавяне на телефоните

Италианският орган за защита на конкуренцията глоби Apple и Samsung заради „планирано остаряване“, заложено в софтуера на смартфоните им. Южнокорейската компания е глобена с 5 млн. евро, а американският производител с 10 млн. евро, като санкцията е по-голяма, защото на клиентите е отказвана информация как да си сменят сами батерииите.

Италиански потребителски организации са се оплакали, че софтуерните актуализации за мобилните телефони са намалявали функционалността на устройствата и са целяли да накарат клиентите да си купуват нови устройства.

YouTube

Антимонополният орган в Италия е посочил в становището си за глобите, че софтуерите Apple и Samsung са „причинили сериозни проблеми с функциите и са понижили скоростта значително, съответно ускорявайки процеса по замяна на устройството”. Казва се също, че двете компании не са предоставяли на купувачите адекватна информация как ще повлияе новият софтуер на устройствата им. Също така липсвали „каквито и да било инструменти за възстановяване на първоначалната функционалност на устройствата”.

Apple миналата година призна, че операционната система iOS е забавяла някои от смартфоните с остарели батерии, но отрече това да е било умишлено търсен ефект. Фирмата се извини за проблема и понижи цените си за замяна на батериите. Софтуерните ъпдейти на Samsung от друга страна досега не бяха подлагани на критика за умишлено забавяне на телефоните.

Източник: Economic.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе