Протестите във Велико Търново бяха успешни, цените на горивата падат

Жителите на старата столица показаха на останалите как се брани обществения интерес.

ВЕЛИКОТЪРНОВЦИ СЕ ВДИГНАХА НА БУНТ СРЕЩУ ПРЕСКЪПИТЕ ЦЕНИ НА ГОРИВАТА В ГРАДА, СЪБРАХА ПОДПИСКА И СЕЗИРАХА КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ, заради картелът на местните вериги. Броени часове преди митинга, който се състоя на паркинга срещу „Била“, дизелът и бензина по бензиностанциите на болярския град пък започна да пада и вече е с 5-10 стотинки под фрапиращите си цени от петък, които изкараха хората на улицата, признаха и самите митингуващи, пише БорБа.

YouTube

След гневни публикации в социалните мрежи и публикуване на касови бележки, доказващи, че разликата в горивата на едни и същи вериги в старата столица и съседни градове достига до 30 ст, близо 300 недоволни се събраха на протест. Сред тях имаше и доста представители на местната и централна власт, но въпреки отправените им покани, не дойдоха кметът Даниел Панов и председателя на съвета Венцислав Спирдонов.

В 17 ЧАСА В ПЕТЪК 26-ТИ ОКТОМВРИ, РАЗВЕЛИ БЪЛГАРСКИ ЗНАМЕНА, ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ПРЕСЯКОХА НА НЯКОЛКО ПЪТИ ЗЕБРИТЕ НА ПЪТЕН ВЪЗЕЛ „КАЧИЦА“, а преминаващите шофьори ги поздравяваха с клаксони. Независимо от неудобния час, импровизираният митинг успя. Организаторите бяха леко разочаровани, че нямаше по-голямо присъствие, но по същото време бе организиран и друг протест, свързан с безобразните действия на вицето Валери Симеонов. Все пак великотърновци показаха на цяла България как могат да отстояват интереса си и да се противопоставят на картелите, явно протектирани „от високо“.Според организаторите, ако институциите не реагират и цените не се изравнят, стачката им ще продължи. Според тях настоящата е протекла мирно и е само предупреждение.

„Не е нормално цените във Велико Търново да са най-високи от цяла България и във всички други бензиностанции да са еднакви. Когато обявихме протеста, цените бяха 2,54 лв. за литър. В момента на обявяването на протеста имаше ефект – цените паднаха с 5 ст. Сега пак са същите. Няма логика различни пазарни играчи да обявяват еднакви цени”, заяви организаторът на протеста адв.Пламен Копанов.„В българското общество в момента има натрупано огромно недоверие. Не можем да докажем, че има картел, но виждаме, че цените растат главоломно във всички аспекти, включително и в горивата”, коментира Мартин Карагеоргиев – друг участник в протеста.

„Държавата трябва да се произнесе относно картелите, дали има такива, не казвам, че има. Литър бензин трябва да бъде съобразен с цените на суровия петрол, който в момента е 73 долара на барел, колкото е бил в края на юли. В края на юли цената беше 2.20 лв. Сами си направете сметката“, сподели още Копанов. „В момента обществото ври и кипи, поради факта, че не само доходите са ниски, а има и несправедливо отношение на властта към хората. Хората тук смятат, че има някакво негласно споразумение. Това естествено не може да бъде доказано, но самия факт, че днес цените бяха намалени с шест стотинки показва, че има такова споразумение“, коментираха участници.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе