Как да оцелеете в падащ асансьор

Пропадането с асансьор е едно от най-страховитите неща, което може да се случи на човек.

Все по-масовото разпространение на тези съоръжения за бързо изкачване и слизане във високите сгради само по себе си увеличава риска от смъртоносни инциденти.

YouTube

Експерти, обобщили резултатите от печалните инциденти, са стигнали до извода, че има един начин човек да увеличи шансовете си за оцеляване в падащ асансьор.

Ето какво съветват те:

В никакъв случай не скачайте! Разпространената идея, че може да се подскочи в момента на удара на кабината в дъното на шахтата и някак си да се компенсира силата от сблъсъка, е грешна. Освен това много трудно ще разберете кога точно трябва да подскочите.

Да допуснем обаче, че сте успели да направите нужния подскок, което е изключително сложно в състояние на свободно падане. Скоростта, с която ще забавите падането си е едва около 3 км/ч, а това е абсолютно недостатъчно за да се спасите. Освен това може да ударите и главата си в тавана, което също ще смали шансовете ви за оцеляване.

Да продължите да стоите изправени в очакване на удара също е лоша идея. Ударът просто ще раздроби костите на краката ви и ще се сплескате на пода.

Каква е правилната стратегия?

1. Най-добре е в критичната ситуация веднага да легнете в хоризонтално положение. Така силата на удара ще се разпредели по-равномерно по цялото тяло. Въпреки това за жалост рискувате да се сдобиете със счупени кости.

2. Постарайте се да прикриете главата си с ръце. Няма съмнение, че при удара ще получите силно мозъчно сътресение заради рязката промяна на скоростта до нула. Но освен това друга голяма опасност заплашва главата ви: асансьорната кабина ще се разбие и е важно да се защитите от летящите парчета.

Това ви дава най-голям шанс да оцелеете при падането. А на 100% е сигурно, че нараняванията, които ще получите, ще са много сериозни.

Рекордно падане в асансьор без смъртен изход е преживяла Бети Лу Оливер. Тя била служителка в асансьорв Емпайър Стейт Билдинг. Пропаднала с кабината надолу 79 етажа и останала жива.

Тя се спасила благодарение на кабел, който се опънал в шахтата и смекчил удара. Още по-шокиращото е, че в същия ден тя оцеляла и при сблъсък на бомбардировач в сградата, в която работела. Нейният необикновен случай е вписан в Книгата с рекордите на Гинес.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе