Ангела Меркел се оттегля от поста си

Германският канцлер Ангела Меркел потвърди, че няма да претендира за поста председател на кабинета на министрите на следващите парламентарни избори в страната през 2021 година. Тя заяви това в понеделник на пресконференция в Берлин, съобщава „Ройтерс“, предава Нова Телевизия.

„Четвъртият мандат като канцлер ми е последен“, отбеляза Меркел.

YouTube

Тя подчерта, че няма да се кандидатира за никакви политически постове, след като приключи сегашният й мандат през 2021 г., предаде „Ройтерс“. Така тя потвърди изтеклата по-рано информация, че няма да подновява кандидатурата си за председателския пост в Християндемократическия съюз (ХДС) на конгреса на партията в началото на декември.

„През 2021 година няма да бъда кандидат за длъжността канцлер и няма да претендирам за място в Бундестага“. „Казвам го за протокола – аз въобще повече няма да заемам длъжности в политиката“, добави тя. Меркел потвърди също, че повече няма да издига кандидатурата си за длъжността председател на Християндемократическия съюз. „На следващия конгрес на ХДС през декември няма да претендирам за длъжността председател (на партията)“, заяви тя.

Германският канцлер заяви, че няма тя лично да определи своя наследник като ръководител на Християндемократическия съюз, когато напусне през декември. „Ще приема всяко демократично решение, взето от моята партия“, каза тя.

При това Меркел изрази готовност изцяло да изпълнява функциите на глава на правителството, независимо от предстоящото й освобождаване на председателския пост в ХДС. „Готова съм и занапред да работя на длъжността канцлер (до 2021 година)“, отбеляза тя.

Меркел добави, че след края на управлението си няма намерение да заема политически постове.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе