Възпитаници на ОУ“Никола Икономов“ дариха детски книги на разградската библиотека „Проф. Боян Пенев”

Това е първата добрина от списъка с полезни инициативи  на ІІ „а” клас към ОУ „Никола Икономов”

В навечерието на Деня на народните будители и част от инициативата, свързана с усъвършенстване на четивната техника, в РБ „Проф. Боян Пенев” гостуваха ученици от ІІ „а” клас към ОУ „Никола Икономов”. Във вълнуващата разходка в културната институция, която догодина ще навърши 150 години, главният библиотекар Надежда Паскалева по увлекателен и достъпен начин запозна палавниците с дейността на Библиотеката. Тя акцентира на полезността, която носи и дава културния институт. Възпитаниците на Йорданка Гатева научиха, че  подредбата на книгите е по азбучен ред и показаха знания, свързани с най-важното правило – пазенето на тишина.

YouTube

Гатева разказа как в началото на учебната година са изготвили списък с инициирането на пет добрини. Първата от които бе с адресат Регионалната библиотека. Палавниците подариха детски книги на Библиотеката.

Библиотечните специалисти от Детския отдел успяха да завладеят вниманието на любопитните наследници на Никола Икономов. В рамките на историческа разходка бе поставен акцент на българите, работили за духовното пробуждане, църковната независимост и за Свободата на страната ни. Химна на народните будители бе прочетен от най-нетърпеливите. Коментирано бе значимото дело на братята Кирил и Методий, и техните ученици. Специално място бе отделено на разградските будители – Никола Икономов и Станка Николица Спасо-Еленина.

Второкласниците на Йорданка Гатева показаха добри познания и отношение към историята ни. Те научиха значимата роля и функция на Библиотеката като съвременен будител, събиращ в себе си редки и ценни ръкописи и обогатяващ познанията на своите потребители.

Учениците отнесоха със себе си пламъчето на историческото пробуждане и въпреки крехката си възраст демонстрираха потребност от него.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе