Какво ново при бирата?

Снимка: pixabay.com

Тенденция в консумацията на бира е, че все повече любители се оттеглят от мътната и търсят продуктите с кристалния светъл цвят.

Силно охмелените бири започват да отстъпват на класическите малцови пива със силно изразен характер и вкус. Това коментира изпълнителният директор на Съюза на пивоварите Ивана Радомирова по повод есенното издание на Националната бирена академия, предава БГНЕС.

YouTube

Специален гост на събитието е изпълнителният директор на Европейската пивоварна конвенция Джон Брауер. Пред бранша той сподели последни тенденции в пивоварната индустрия.

Новите тенденции в асортимента през следващата година е създаване на безглутеново пиво или с повишени антиоксидантни характеристики, разкри още Радомирова. Нейните очаквания са да се увеличи делът и асортиментите на безалкохолните и нискоалкохолните бири.

Сред най-чаканите новини от страна на индустрията тя разкри, че се очаква да излезе сборник с над 400 метода за изследване и окачествяване на различните етапи в пивоварното производство. Специализираното издание, наречено още Аналитика, ще бъде с абонамент онлайн. За пивоварите ще има на разположение изключително много стандарти. Без този труд ние не можем да изпием една капка пиво, обясни Радомирова.

Ивана Радомирова отчете още, че според последната статистика на Европа, запазваме 13-та позиция по обем на консумация спрямо миналата година. По отношение на производство, страната ни заема 14 позиция сред страните от Стария континент. В сравнение с миналата година отчитаме растеж в класацията.

„Едно от нещата, като тенденция се забелязва във всички европейски държави, е, че се появяват все повече пивоварни. Това е добре, защото дава голям избор на потребителя. Пред специалистите споделих, че въпреки огромното разнообразие – хмелът остава като много популярна суровина, използва се не само за горчивина, но и за аромат“, коментира Джон Брауер.

Като друга тенденция в производствения процес той открои, че все повече пивовари отделят внимание на бистротата на продукта. Дори по-малките пивовари отделят огромни инвестиции в системи за филтриране, защото се убедиха, че си оправдават вложените средства, а техните бири се търсят, коментира още изпълнителният директор на Европейската пивоварна конвенция.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе