По-малко от седмица остава до междинните избори в САЩ

President Donald Trump arrives to speak at a rally at Central Wisconsin Airport in Mosinee, Wis., Wednesday, Oct. 24, 2018. (AP Photo/Susan Walsh)

По-малко от седмица остават до междинните избори в Съединените щати, предава Нова Телевизия. Определят ги като референдум за президента Доналд Тръмп и неговите политики.

Междинните избори в Съединените щати се провеждат в средата на президентския мандат. Изборният ден винаги е първият вторник от месец ноември. Вотът решава кой ще контролира американския Конгрес.  В Камарата на представителите надпреварата е за всички 435 места, а конгресмените имат 2-годишен мандат. Битката за Сената е за приблизително една трета от местата. Всеки сенатор има 6-годишен мандат. Резултатът от междинните избори могат да имат значителен ефект върху възможността на президента да управлява страната. В месеците преди вота във всички щати се проведоха първични избори. Гласоподователите избират свой кандидат от всяка от двете партии – републиканци и демократи. На междинните избори се гласува 36 от общо 50  щатски губернатори.

YouTube

В момента двете камари на американския конгрес са оцветени в червено – цвета на републиканците.

Тези избори се свеждат до едно – президентът Тръмп и то защото той така го иска.

„Тези избори са толкова интересни заради личността на Тръмп, това е простото обяснение и заради това, че той е толкова конфликтен, че успява да разпали страстите само с един туит – и край всички говорят само за това“, каза Христофор Караджов, преподавател по журналистика в Калифорнийския университет.

11 предизборни митинга през следващите 6 шумни дни – Флорида, Джорджия, Индиана, Мисури, Монтана, Охайо, Тенеси и Западна Вирджиния. Това е планът на Тръмп плюс безброй туитове, нападки срещу демократите и медиите.

„Аз не съм на бюлетината, но този вот е за мен. Така, че излезте и гласувайте!“, призова Тръмп и добави: „Тези избори ще бъдат за съдия Брет Кавано, за кервана, за закона и реда. Това е. Демократите се превърнаха в гневна, откачена тълпа. Вашитя вот ще реши кой ще контролира Конгреса. “

Сега Тръмп се фокусира върху страха – рисува мрачни картини за мигрантската инвазия от Латинска Америка, обяви, че ще прекрати правото на гражданство по рождение.

„Той има невероятното умение да пренасочва вниманието на медиите в други посоки, а не в тази, която може да навреди на кандидатите“, каза Христофор Караджов.

Само за последните две седмици Америка преживя клането в Питсбърг, убийството на двама афроамериканци в Кентъки и смъртоносна стрелба в Северна Каролина.

„Но самата атмосфера, която идва отгоре като позволеност какво може да се говори, създава хора с развързани ръце, които си казвате – ето щом президентът така говори, защо да не действам аз по някакъв начин”, коментира още Караджов.

Икономика, здравеопазване и имиграция са основните теми за американците. А за привържениците на републиканците имиграцията е на първо място.

От другата страна – демократите се фокусират върху битката за долната камара на Конгреса.

„Изборите са по-важни от всички други, които помня през живота си, това включва и тези, на които аз съм се кандидатирал. Залогът е голям. Последствията ако някой от вас тук не отиде до урните ще бъдат изключително опасни за тази страна, за демокрацията ни”, каза Барак Обама , президент на САЩ 2008-2017.

А това, което води привържениците на демократите до урните не е страха, а гневът.

„Гневът винаги е добър мотиватор да отидеш и да гласуваш, защото в края на краищата хората имат единствен отдушник за емоциите си и това е бюлетината за или против определени политици“, обясни Караджов.

По традиция президентската партия винаги губи влияние на Капитолия при президентски избори. Сега републиканците контролират и Сената, и Конгреса. Най-вероятният резултат е демократите да спечелят мнозинство в долната камара. Какво означава това, обаче, за хората извън Съединените щати, обяснява  Христофор Караджов.

„Най-голямо влияние върху външната политика на Съединените щати има Сената, понеже се очаква той да остане в републикански ръце, едва ли ще има особена промяна във външната политика на Тръмп. “

И въпреки това 6 ноември ще предопредели дали следващите 2 години ще бъдат песен или кошмар за Доналд Тръмп, а настроенията на Тръмп, както вече знаем се отразяват на целия свят.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе