„Стига с тези чадъри“, заявиха жителите на Търговище

Снимка: БТА

Десетки жители на Търговище излязоха на протест пред Съдебната палата с искане за справедливо наказание на 49-годишния пиян шофьор, който в петък блъсна момче и момиче с мотор. Хората се опасяват, че виновникът, който е служител на „Съдебна охрана“ и брат на бившия шеф на местната Областна дирекция на МВР, ще се измъкне и случаят ще бъде потулен.

Протестът бе под мотото „Стига с тези чадъри“, а протестиращите сложиха чадъри и каски на стълбите пред входа на Съдебната палата.

„Той е вечно пиян, вечно дрогиран, постоянно прави такива нарушения и никога не е наказван, защото брат му беше шеф на полицията. Страх ни е да не се покрият неща, свързани със следствието“, обясни бащата на момчето.

„Настояваме за справедливост. Искаме един обективен процес, който да се проведе. Искаме законите да се спазват. Имаме съмнения, че всичко ще се прикрие. Състоянието на сина ми е стабилно, но момичето е с по-сериозни травми. Тя претърпя първата операция. Има възможност да има последствия. Всичко щеше да бъде потулено, ако не бяхме дали гласност и не се бяхме организирали във Фейсбук. Не ни е страх!“, коментира и майката на момчето.

Протестиращите хвърляха стотинки пред вратата на Съдебната палата, а един от демонстрантите счупи стъкло на входната врата.

Междувременно от Районната прокуратура в Търговище съобщиха, че служителят на „Съдебна охрана“ е задържан за 72 часа и са му повдигнати обвинения.

Катастрофата е станала в петък, 2 ноември, около 14,15 часа. На двойно непрекъсната линия на пътното платно Валентин П. решил да направи обратен завой с личния си автомобил. След като не успял, дал на задна предавка. Следва сблъсък с мотор, с който пътуват момче на 16,5 години и 18-годишно момиче. След удара мотоциклетът се отклонява и настъпва челен удар в насрещно движещ се автомобил.

Служителят на „Съдебна охрана“ не е спрял и е избягал от местопроизшествието. Открит е два часа по-късно в заведение. Пробата с дрегер е показала наличие на алкохол в кръвта 0,71 промила. Взета му е кръвна проба, която се очаква да излезе.

Двамата младежи са откарани в болница. По-тежко пострадало е момичето, което е с 3 средни телесни повреди – счупена ръка и крак и контузия на белия дроб. Извършена е била операция.

Срещу Валентин П. е повдигнато обвинение за причиняване на средни телесни повреди на повече от едно лице при управление на автомобил под въздействието на алкохол. Ако бъде признат за виновен, предвиденото наказание в закона е лишаване от свобода от 1 до 6 години.

Действията по разследването са възложени на следовател от Окръжния следствен отдел при Окръжната прокуратура в Търговище. Очаква се днес Районната прокуратура в Търговище да внесе искане в съда за вземане мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо обвиняемия служител на „Съдебна охрана“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Върни се горе