Британците биха казали „НЕ“ на Брекзит

Британците биха гласували за оставане в Европейския съюз, ако има нов референдум и жителите на най-големите райони, подкрепили напускането на общността, биха променили позицията си. Това сочат резултатите от проучване, изготвено за британската телевизия Канал 4 от социологическа агенция „Сървейшън“, предаде Ройтерс.

Великобритания би подкрепила оставането в ЕС с 54 процента „за“ при 46 процента „против“.

YouTube

През юни 2016 г. кампанията за излизане от ЕС събра 51,9 процента от гласовете спрямо 48,1 процента за оставане.

Премиерът Тереза Мей обаче неколкократно изключи възможността да бъде проведено ново допитване.

Проучването обхваща 20 000 души, анкетирани онлайн между 20 октомври и 2 ноември. Досега анкетите не сочеха съществена промяна в общественото мнение. Според повечето прогнози се очакваше привържениците на ЕС да спечелят и през 2016 година.

Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март догодина, но Лондон и Брюксел все още не са постигнали споразумение за условията на „развода“. Дори ако Мей преодолее вътрешните борби в Консервативната партия, за да успее да завърши сделката, според изследването 33 процента от британците ще я отхвърлят, а само 26 процента ще я приемат.

Ако Мей не успее да постигне споразумение до 29 май, според 36 процента от анкетираните Великобритания трябва да излезе от ЕС без сделка. Според 35 процента страната трябва да остане в общността, а 19 процента биха искали напускането да бъде отложено до постигане на споразумение.

Ако Мей все пак договори сделка, 43 процента биха подкрепили референдум, на който гражданите да изберат между приемане на споразумението или оставане в ЕС, срещу 37 процента, които биха се противопоставили на подобен избор, пише БТА.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе