Ще отпаднат ли визите за българите в САЩ?

На официална среща в държавния департамент на Съединените щати в столицата Вашингтон вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева и американският държавен секретар Майк Помпео препотвърдиха стратегическото партньорство между България и Съединените щати в сигурността, отбраната, икономиката и енергетиката.

Двамата заявиха и общите си позиции по Близкоизточния мирен процес и партньорството в НАТО. Екатерина Захариева отново постави въпроса за визовия режим за българските граждани, предава БНТ.

YouTube

Министър Захариева постави въпроса за визите, защото България в момента е една от единствените пет държави в ЕС, които все още пътуват с визи за САЩ.

Екатерина Захариева -вицепремиер и министър на външните работи: „Пое ангажимент Майк Помпео да работим наистина за това да падне прословутият процент на откази под три процента като, разбира се, и ние се стараем и нашата работа пък е да увеличим информираността на българските граждани, които подават документи за визи.“

Всяка година процентът на откази намалява, но за съжаление, все още сме много далеч от задължителните под три процента. В момента броят на откази надхвърля 14%.

Близо 400 хиляди са сънародниците ни, които в момента живеят тук според официалните данни.

Сътрудничеството в сферата на енергетиката с акцент върху газовия хъб „Балкан“ също бе сред приоритетните теми в днешните разговори.

Екатерина Захариева подчерта пред Майк Помпео, че този хъб ще доведе до истинска диверсификация – не само по отношение на пътя на газа, но и по отношение на източника. Тя припомни информацията, която премиерът Борисов даде на Помпео в Ню Йорк, че България би била доволна на хъба да се търгува и втечнен газ през LNG терминали от САЩ.

Екатерина Захариева: „Тоест ние бихме искали да имаме азерски газ, руски газ, течен газ дали от Катар, дали от САЩ. Знаете, че има проект за LNG терминал в Александруполис, към койтоБългария проявява сериозен интерес като един от възможните източници за диверсификация и за доставки за газов хъб Балкан.“

На днешният ден с ключови за САЩ междинни избори вицепремиерът Екатерина Захариева ще има срещи с представители на неправителствени организации на демократите и републиканците, както и със съветника по национална сигурност на президента Тръмп Джон Болтън.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе