Как да познаем качествения кашкавал?

От кашкавал до кашкавал има огромна разлика. Но дали обикновеният потребител може да направи разлика и да познае качеството в морето от продукти?

Специалисти се срещнаха със Зоя Войнова, продуктов мениджър на българска компания, която споделя своя опит и знания в производството на млечни продукти.

YouTube

Как да отличим добре узрелия кашкавал от останалите?

Първата индикация е визуалната, визуалният контакт с продукта. Той е по-бял на цвят, когато е претърпял процеса на зреене, не достига този въпросно маслен жълт цвят.

След това, когато се сравнят един добре узрял и един недобре узрял кашкавал, ще видите, че първият има хомогенен цвят, едноцветен е, ако мога така да се изразя.

Докато неузрелият, той е на ивици.

Освен това е по-воднист – щом се вдигне опаковката, се вижда, че има една вода, която присъства. Това също е индикация, че кашкавалът не е добре узрял.

След това вече преминаваме към вкусовите рецептори. Недобре узрелият кашкавал е скърцащ между зъбите. Това е първата такава индикация – не е хомогенен в самата уста, не се разтапя приятно като маслото, а стои на трохи. Това е, може да се каже, основният начин да се открие кой е узрял и кой – не.

И третият вариант – това е термичната обработка. При термична обработка добре узрелият кашкавал става на кафяви кръгчета, започва да мирише осезаемо на масло, разтича се до ниво, на което да не изчезне. При неузрелия кашкавал е по-различно – той се разстила прекалено много и не е така стегнат, както например узрелият кашкавал.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе