Какви грешки правим в банята

Банята е мястото, където би трябвало да ставаме по-чисти. Но винаги ли е така? Някои действия там могат само да навредят на личната хигиена. Представяме ви списък с най-честите грешки, както и начините да ги избегнете.

1. Не почиствате четката за зъби – проучвания показват, че една четка за зъби съдържа около 10 милиона микроби, включително ешерихия коли. Добра идея е веднъж или два пъти седмично четката да се оставя в микровълновата за 10 секунди.

YouTube

2. Пускате водата в тоалетната, когато капакът е вдигнат- тогава бактериите се разпръскват на разстояние около 30 сантиметра.

3. Харчите вода, за да нагласите точната температура – за 10-минутен душ се хабят до 160 литра вода. Точната температура може да се отбележи на кранчето с лак за нокти, за да не похабите много вода.

4. Неправилно изсушаване – силното търкане с кърпа може да се отрази зле на сухата кожа и да предизвика проблеми. Вместо това се бършете с кърпа внимателно и използвайте овлажняващ лосион, преди кожата да е изсъхнала напълно.

5. Риск от подхлъзване -баните са изключително хлъзгави – 81% от нараняванията в банята са резултат от падане.

6. Използвате неподходящ шампоан – шампоаните, съдържащи натриев лаурилсулфат, правят косата по-суха и къдрава. Заменето го с шампоан без тази съставка, но ще трябва доста да се поровите из ситните буквички на етикетите в аптеката или дрогерията, за да откриете верния продукт.

7. Не пестите от самобръсначки – може да удължите живота на самобръсначките, като ги наострите – например с помощта на стари дънки. Просто прокарайте самобръсначката напред-назад по дънките. Доказано е, че работи.

8. Не почиствате гъбата за баня – за 24 часа човешката кожа отделя около 1 милион мъртви клетки. Решението: гъбата трябва да се оставя да изсъхне и веднъж седмично да се почиства с разтвор от вода и белина.

9. Разрушавате защитния слой на кожата – това се получава при твърде често ексфолиране. Ексфолирайте два пъти седмично или използвайте душ гел с алфа-хидрокси киселина, създаден специално за да унищожава мъртвите клетки.

10. Оставяте кожата да се изсуши – сухата кожа не може да абсорбира влага. А тя изсъхва, когато стоите продължително време под горещия душ. Вместо това използвайте лосион, докато е още влажна.

11. Не пикаете под душа – уреята, основен компонент на урината, хидратира кожата и спира сърбежа. Освен това така се пести вода. Защитници на околната среда в Бразилия дори съветват хората да използват душа като тоалетна.

12. Използвате антибактериален сапун – според изследване на Университета в Мичиган антибактериалният сапун повишава риска от появата на бактерии, резистентни на антибиотици. Вместо това използвайте обикновен сапун, който има същия ефект при предотвратяването на болести.

13. Не миете ръцете си правилно – доказано е, че ако всеки мие ръцете си най-малко

20 секунди, може да се предотвратят повече от милион смърти на година.

14. Не почиствате скобите за зъби – върху тях могат да се намерят много опасни бактерии и гъбички. Затова трябва да се чистят с паста за зъби и вода за уста.

15. Не използвате парата от душа – когато дрехите висят в банята, се изглаждат от парата като с ютия. Това е идеално решение и за изпъването на сако в хотелската стая след продължително пътуване със самолет.

16. Прекаляване с шампоана – миенето с шампоан всеки ден може да изсуши косата. Затова някои дерматолози препоръчват това да се прави 2-3 пъти седмично. Носят се слухове, че принц Хари не е използвал шампоан от 2 години. Косата може да се почиства и с природни средства, например сода или оцет.

17. Замърсявате контактните лещи – почти 90% от кутийките за контактни лещи са замърсени, защото хората доливат разтвор, вместо изцяло да го сменят.

18. Имунитет към дезодорант – както бактериите могат да придобият резистентност към антибиотици, така и на хората може да спре да им действа определен дезодорант. Затова трябва да се използва нов вид на всеки 6 месеца.

19. Следи по огледалото – почистването на замъглено огледало с ръка или кърпа може да остави следи. Затова използвайте сешоар или струя гореща вода.

20. Атаката на завесата за баня – завесата може да се залепва за тялото. За да избегнете това, закачете дървени или метални щипки на долния й край.

21. Следите в тоалетната чиния – за да не останат следи, може да сложите тоалетна хартия на дъното на тоалетната чиния.

Не е лошо да спазвате още няколко важни правила: Според проучване в Харвард четката за зъби трябва да стои поне на 1,80 м от тоалетната чиния. Кърпата за баня трябва да се сменя поне веднъж седмично, а гъбата – на всеки два месеца.

Зъбите трябва да се мият правилно – два пъти дневно за поне 2 минути, но по-важно и ефективно е почистването с конец. Използвайте мека, а не твърда четка и вода за уста и обърнете внимание на венците.

Ако завесата за баня е твърде дълга или широка, набръчква се и се допира до ваната, трябва да се скъси, за да се намали риска от замърсяване. Сушилната за ръце също може да бъде вредна. По-хигиеничен вариант са салфетките. Отнема по-малко време – 15 секунди, за разлика от 45 секунди при сешоара за ръце.

Правим грешки и при почистването на самата баня. Една и съща гъба не трябва да се използва за чистене на душа, огледалата, мивката и тоалетната, за да се избегне разпространението на бактериите. Учудващо е колко от почистващите препарати са опасни за здравето, някои дори са забранени в редица държави. Добрата новина е, че има и природни почистващи средства. Например разрязан на половина грейпфрут със сол е идеален за почистване на повърхността на мивките, а половин лимон – за кранчетата. Освен това не ходете боси по пода в банята – доказано е, че това е мястото с най-много бактерии.

За да се предотвратят много болести, ръцете трябва да се мият със сапун в продължение на най-малко 20 секунди.

Прекаляването с шампоан може да навреди на косата.

Замъглено огледало? Използвайте сешоар или струя гореща вода.

Не пускайте водата, когато капакът е вдигнат. При пускането на водата бактериите могат да се разпръснат на около 30 сантиметра разстояние.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе