Откриха нови планети – скитници

Полски астрономи откриха в Млечния път две нови планети, за които може да се окаже, че принадлежат към т.нар. планети-скитници, т.е. не кръжат около своя звезда, съобщава сайтът arXiv.org.

Засега не може да се установи дали тези планети действително са „скитници“.

YouTube

Планети-скитници са наричани обекти, които са с кръгла форма и масата им е съпоставима с планетарната, но не кръжат в кръгова орбита около звезда, а се движат свободно в космическото пространство. По мнението на астрономите, подобни небесни тела не могат да се формират самостоятелно, а са били свалени от орбита около звездите си в резултат на катастрофа. Досега е потвърдено съществуването на най-малко две планети-скитници, но са известни още няколко обекта със сходни характеристики.

Двете нови планети-скитници са открити с помощта на метода гравитационна микролеща. Той се състои в търсене на свободно движещи се планети на фона на звезди. Планетата играя роля на леща, т.е. чрез гравитацията си фокусира светлината от фоновия обект. В резултат за наблюдателя от Земята звездата увеличава яркостта си.

Астрономите наблюдавали две „събития“ с помощта гравитационна микролеща – OGLE-2012-BLG-1323 и OGLE-2017-BLG-0560. Било заключено, че първото „събитие“ е предизвикано от обект, чиято маса е сравнима със земната или с тази на Нептун. Второто пък било предизвикано от обект с масата на Юпитер или на кафяво джудже.

Учените все пак допускат също възможността двете планети да са свързани със свое светило и да имат много широки орбити.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе