Повече от половината български пушачи искат по-твърд контрол върху забраната за тютюнопушенето

Такова проучване е направено през 2017 и 2018 г. с 1000 пълнолетни граждани в 92 населени места в страната. „Данните от 2018 г. показват, че най-често пушат мъжете. И през 2017 и 2018 г. в групата на „бившите пушачи” има по-често мъже, хора на възраст над 50 г., както и жители на столицата и малките населени места”, заяви управителят на маркетинговата агенция Елена Дариева. Тя каза още, че 71% от българите подкрепят действащата пълна забрана за тютюнопушене в закрити и на някои открити места. 65% от анкетираните подкрепят пълната забрана на всякаква форма на промоция на тютютеви изделия и тяхното популяризиране, което е с 12% повече в сравнение с даденото мнение от запитаните през 2017 г. От проучването става ясно още, че 58% от пушачите и 78% от непушачите искат да се въведе по-строг контрол върху забраната за тютюнопушене. „Данните от двете проучвания показват, че хората по-често забелязват реклами на тютюневи изделия в търговските обекти, където те се продават, отколкото рекламите на открито. Те правят впечатление на младите хора на възраст до 40 години, които са високообразовани и живеят в големите градове. Същевременно изследването регистрира растяща нетърпимост към възможността децата да виждат реклами на тютюневи изделия. Тази тенденция се наблюдава както сред пушачите, така и сред непушачите”, уточни Дариева. Според нея през 2018 г. се наблюдават сериозни положителни промени, една от които засяга промяната в съзнанието на пушачите. Все по-малко налагат своя вкус и не налагат своето пристрастие.

Пушачите в България са 38%, бившите пушачи са 21%, а тези, които никога не са пушили са 41%. -0:26 Това показват резултатите от проведеното през септември проучване на „Екзакта Рисърч Груп”. Данните от него бяха изнесени от Сдружение „Без дим”, Коалиция за живот без тютюнев дим и маркетинговата агенция по повод Международния ден без цигари, който се отбелязва днес, предаде репортер на БГНЕС.

YouTube

Прочети повече По време на конференцията д-р Гергана Гешанова от Коалиция за живот без тютюнев дим коментира промените в Закона за здравето. „На 6 август Министерството на здравеопазването представи за обществено обсъждане промени в Закона за здравето. С тези промени те искат да покрият онези недостатъци, които бяха заложени при приемането му през 2012 г. Те дадоха възможност на бизнеса да го заобикалят”, заяви д-р Гешанова. Тя поиска в закона да залегне забраната за употреба на електронни цигари на закрити обществени места, както и да се санкционират обектите, които често нарушават забраната за тютюнопушене или в тях бъдат открити угарки, пепелници, наргилета или съоръжения за пушене. „Освен обектите за хранене и развлечение настояваме и другите да бъдат затваряни ако се установи, че не изпълняват закона. Искаме да се премахнат обособените места за пушене по летищата”, добави още тя. Д-р Гешанова каза също така, че е необходимо да се даде право на инспекторите, които проверяват заведенията да имат право да изискват документ за самоличност, както и към екипите им да има възможност да се включват и обучени доброволци. „Искаме още, чрез преходните и заключителни разпоредби на Закона за здравето да се промени законът за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия, чрез които да бъде наложена пълна забрана за външна реклама на тютюневите изделия и в търговските обекти“, заяви д-р Гешанова.

Целта на днешния ден без тютюнопушене е да призове хората да не пушат, а събраните средства да бъдат дадени за благотворителност. Нека днес не миришем на партньорите си, призова д-р Маша Гавраилова от Сдружение „България без дим”.

Източник: Actualno.com

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе