В мозъка може би има чревни бактерии

В клетките на главния мозък на здрав човек, вероятно живеят бактерии. Това стана ясно по време на ежегодния конгрес на Обществото на невролозите в САЩ, където бяха показани снимки с висока резолюция, направени под микроскоп.

„Благодарение на снимките, направени под електронен микроскоп, учените установили, че в астроцитите – клетките, които помагат на невроните , а също така в някои неврони живеят бактерии, които се срещат в червата.

YouTube

Бактериите са били установени в мозъка, както на здрави хора, така и на болни от шизофрения. Засега не е ясно каква роля играят микроорганизмите – положителна, отрицателна или неутрална, пише испанското издание АВС. Изследването е осъществено от Розалинда Робъртс, Кортни Уокър и Чарлин Фармер от университета в Алабама.

Ръководителят на изследването подчерта, че става въпрос за предварителни изводи и е възможно бактериите да са били пренесени в образците при подготовката на тъканите за анали. Ако обаче изводите се потвърдят откритието може да покаже тясна връзка между микроорганизмите и главния мозък.

Смята се, че мозъкът е защитен от хематоенцефалитна бариера, която не пропуска вещества и клетки от другите части на организма.

Прочети още : https://www.actualno.com/interest/otkriha-priznaci-za-tova-che-v-mozyka-moje-da-ima-chrevni-bakterii-news_706088.html
© Actualno.com

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе