Защо децата ни игнорират, когато им говорим

Всеки родител е попадал в следната ситуация: докато детето оцветява книжка върху масата, вие го молите да приключва, тъй като ще подреждате вечерята. Но може ли да повярвате? – детето продължава да рисува, без изобщо да обръща внимание на вашите думи. Дори когато повторите, то само казва „добре”, но продължава спокойно своята дейност. Защо детето ви игнорира?

Добрата новина е: вашето малко ангелче е пораснало. Лошата новина е: вашето малко ангелче е пораснало. С течение на времето децата придобиват своя собствена индивидуалност – те искат сами да вземат решения и да определят нещата.

YouTube

Когато са на 5-годишна възраст те развиват силно чувство на идентичност, така че е съвсем нормално детето да се бунтува срещу вашия авторитет. Децата са хитри, те ще се направят, че не са ви чули или ще ви отговорят бавно, като си мислят, че така могат да се измъкнат.

Как да реагирате когато детето ви пренебрегва?

Бъдете точни и ясни.

Уверете се, че молбата ви е чута и най-вече разбрана от детето. Ако кажете „Почисти си стаята”, детето може да възприеме това по различен начин. Бъдете колкото се може по-ясни: например ако кажете „Моля те, постави си обувките в шкафа и си прибери играчките в кутията!”, детето ще знае какво трябва да направи.

Опростявайте нещата.

Понякога детето ви пренебрегва, тъй като не може да разбере, какво точно се изисква от него. Нека вашите задачи бъдат по-опростени и за тяхното изпълнение да не се изискват повече от 3-4 стъпки: „Mоля те отиди до банята, погледни под шкафа в мивката и донеси една хавлия”.

Мотивирайте детето.

Истината е, че когато искаме да се свърши нещо, често отговаряме на въпроса: “Aма защо, мамо?” с израза: „Защото така казвам аз!”. Но има по-добри начини да мотивирате детето да ви съдейства. Запомнете, че не искате то да постъпва правилно, само защото се страхува от вас. Детето трябва да се възпита така, че самото то ясно да осъзнава, че трябва да постъпва правилно.

Използвайте алтернативи на думата „не”.

Ако детето ви игнорира, когато му казвате „не”, може би го прави, защото чува това от вас твърде често. Опитайте друга стратегия. Вместо да казвате: „Не! Не ритай топка в кухнята!”, може да опитате така: „Нека излезeм навън и да поиграем с топката”.

Запомнете, че децата обичат своята независимост, така че се опитвайте да предлагате различни решения: „Коя рокля искаш да си облечеш днес – червената, синята или жълтата?”, „Искаш ли да поканим Мария в нас, за да си поиграете?”. Когато давате избор на детето, вие му давате шанс да покаже своята позиция по един приемлив начин.

Моделирайте поведение, които бихте желали да видите.

Ако детето не ви слуша, попитайте се дали то следва вашия личен пример. Ако иска да ви попита нещо, дали му обръщате цялото си внимание или продължавате да вършите нещото, с което сте се захванали. Изслушването на детето му показва, че неговите чувства са важни за вас. Част от работата на родителите е чрез своите действия да покажат на детето каква личност искат то да бъде. Ако всеки в семейството се държи с уважение към другите, детето ще иска да следва този пример.

Кога да потърсите помощ?

Ако вашето дете ви пренебрегва твърде често, изглежда пасивно, тъжно или нещастно, може да се консултирате със специалист, за да потърсите решение на проблема.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе