Биткойнът поевтиня с 1000 долара само за ден

Биткойнът – най-популярната и скъпа криптовалута в света, продължава да пропада, като повлече целия пазар след себе си, изтривайки около 25 млрд. долара от общата пазарна капитализация на всички търгувани криптовалути, сочи справка на Profit.bg.

По време на днешната търговия цената падна до 4 200 долара, показват данните на CoinMarketCap.

YouTube

Така само в рамките на 24 часа биткойнът загуби приблизително 1000 долара от цената си, тъй като вчера се търгуваше на около 5 200 долара.

Това е ново 13-месечно дъно, като за последно бе на по-ниска цена в началото на октомври миналата година.

В процеса на търговия биткойнът възстанови част от стойността си, като към момента на подготвяне на материала се търгува срещу 4 476 долара, което е спад от малко над 15% на дневна база.

Пазарната капитализация на биткойна се сви до 77.8 млрд. долара.

Цената на биткойн през последните 7 дни, източник: CoinMarketCap

Червеният цвят е обхванал всички големи криптовалути, като само за ден пазарната капитализация на криптопазара се сви с приблизително 25 млрд. долара, до 146 млрд. долара.

XRP на Ripple загуби малко на 7% на дневна база, до цена от 0.447 долара за брой. Етер на Етериум записа дневен спад от 14%, до цена от 133 долара за брой, а Биткойн Кеш отстъпи с цели 33.9% само за ден, до цена от 235 долара.

Ценовият пик на криптопазара бе достигнат в края на миналата година, като биткойнът се търгуваше за близо 20 хил. долара, или на 5 пъти по-висока цена спрямо настоящата. Ентусиазмът тогава бе толкова голям, че мнозина предричаха, че пазарът ще достигне пазарна капитализация от над 1 трилион долара.

Въпреки резкия спад в цените на криптовалутите, това не е нещо ново, а добре познатият сценарий от миналата година, когато цените се променяха с огромни темпове в реално време. Така, ако трябва да следваме опита от миналото, ниските цени ще провокират сериозни покупки в скоро време, което отново ще запрати цените във възходяща посока.

Така или иначе, едни от най-големите имена в тази ниша не престават да смятат, че рано или късно биткойнът отново ще достигне цена от 20 хил. долара, че дори и повече.

Дори да не знам какво ще катализира бичия пазар при биткойн, но съм сигурен, че той ще се случи… Рано или късно, нещо ще го задвижи”, каза през миналата седмица Чангпенг Жао, основател на борсата Binance.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе