За какво да внимаваме при коледното пазаруване

За седма поредна година стартира кампанията „Безопасна Коледа“, провеждана от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор, която работи съвместно с Комисията за защита на потребителите. Целта е да се направи превантивен контрол и да се осигурят максимално безопасни продукти на пазара.

За какви продукти да внимаваме, за да протекат празниците безпрепятствено, информира в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR директорът на „Надзор на пазара“ в ДАМТН Мирослав Йотов.

YouTube

„Агенцията все повече се фокусира върху по-новите продукти, които се пускат на пазара. Например антистрес играчка, която децата използват, за да се успокояват – играчка с магнитче, което много лесно се отделя от нея. При поглъщане може да причини фатален изход“, обясни в студиото на „България сутрин“ Мирослав Йотов.

Той посочи, че и спинърите са опасни, тъй като има лесен достъп до батериите им, които също могат да бъдат погълнати oт децата. Йотов допълни, че гумените свирещи играчки също представляват заплаха, колкото и безобидно да изглеждат. Първо, заради нивото на звуковото налягане, което не трябва да надвишава 65 децибела и второ, заради уреда, който излъчва звука.

„Както за играчките, така и за всички останали продукти имаме незабавни действия. Спира се на първо място при търговеца, след което се продължава и към вносителя“, сподели директорът на „Надзор на пазара“ в ДАМТН.

Той отбеляза, че през последните години данните все по-малко сочат за инциденти с пиротехника. Според него се повишават потребителската култура и превенцията, която се провежда. Производителите също се стараят да отстраняват повреди. Мирослав Йотов допълни, че има възрастово ограничение за ползване на пиротехнически изделия. Деца под 12 години нямат право да ги използват.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе