Пенсионер дари 50 000 лева за църква

Стойчо Стойчев иска да види храма в Каспичан завършен, предава Нова Телевизия.

Пенсионер дари 50 000 лева за строеж на църква. 83-годишният Стойчо Стойчев е решен да види готов новостроящия се храм в Каспичан. Нещо, което покойният му син поискал от него приживе. Стойчев е видял много, работил е много, научил е много, а най-важното за него е да остави нещо хубаво. Бай Стойчо, както е познат в Каспичан, е оставил много такива неща и то в почти всяко българско семейство. Майстор на керамика, той е автор на много от сервизите, предлагани в България до 1989 година. Негово дело са и официалните сервизи в НДК.

YouTube

„Обичах професията си много и всичко, което създадох. Вечер като си легна съм удовлетворен, че съм направил нещо и съм постигнал нещо“, сподели Стойчо Стойчев.

Бай Стойчо конструира модели на керамика за различни производства, а способностите му са забелязани чак в Германия. Там го канят да остане, но той се прибира в България. Тук също му върви и той успява да натрупа състояние, но не това е смисълът, казва възрастният мъж. „Парите се печелят и бързо се харчат. През мен са минали много пари, но не ме удовлетворява. За мен е важно да оставиш нещо в живота си. Да помогнеш на свои комшия, на някое болно дете.  Един ден все някой ще си спомни за тебе и за това, което си направил” допълни Стойчо.

Бай Стойчо не отказва помощ. За него най-важно сега е храмът в Каспичан да се довърши. Затова отделил 50 хиляди лева. Дарението е в памет на неговия син Пламен, който починал от коварна болест тази пролет. Храмът вече е съграден, но има още за довършване. Черквата обаче освен светец има и благодетел – Бай Стойчо.

„Сега трябва да направим пода и после картини. Предполагам, че до една година ще бъде завършена и това ми е голямата мечта. Като завършим църквата може и да умра, ама да знам, че в църквата ще бъда погребан“, каза още Стойчо.

Храмът ще бъде завършен, а истински пример за вярата е бай Стойчо, за когото най-важна е добротата между хората.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе