„Черен петък“ у нас: Очаква се треска за пазаруване

Colorful shopping bags standing in row

Комисията за защита на потребителите ще следи за нелоялни търговски практики, предав Нова Телевизия.

Дългоочакваният „Черен петък” дойде. Истерията в този ден през последните години завладя и България. Хиляди ще се втурнат към магазини, молове и сайтове, за да грабнат евтини стоки.

YouTube

„Интернет пространството е пълно с предложения. Някои са наистина изкусителни. Пощата ми е задръстена от предложения за пазаруване по време на „Черния петък”. За мен се създава една изкуствена масова истерия. Не смятам, че това е единственият ден, в който мога да си купя това, което искам изгодно. Вече много компании предлагат програми за лоялно потребление и множество отстъпки”, каза в „Здравей, България” пиар експертът Ива Екимова.

Според нея често се оказва, че половината покупки накрая се оказват ненужни. Тя допълни, че онлайн пазаруването е започнало да придобива особено големи размери и в България. През 2016 г., например, близо 78% от хората са се възползвали от онлайн офертите. За този ден е отбелязан оборот малко над 4 милиона лева. Най-желаните стоки са били спортните.

„От фалшиви намаления може да се предпазим като проверяваме предварително цените на стоките. Търговците увеличават предварително на месечна база стоките, които предлагат. След това слагат етикети, които предлагат големи намаления, а всъщност се оказва, че предлагат стоката на цената, която е била преди няколко месеца”, каза още Екимова.

Тя апелира потребителите да сигнализират, ако забележат подобни измами. Според нея в чужбина, например, отстъпките са реални, защото там законите са изключително строги.

От Комисията за защита на потребителите предупредиха, че ще следят за нелоялни търговски практики и ще налагат солени глоби.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе