Милион и половина румънци живеят с по-малко от 3 евро на ден

„Йоханис държи Драгня в шах“, пише в. „Ромъния либера“ във връзка с отказа на румънския президент да назначи двама нови министри.

Президентът Клаус Йоханис заяви вчера, че няма да одобрява повече промени в кабинета до 1 декември – националния празник на Румъния, когато страната ще отбележи 100 години от обединението си през 1918 г., предава БТА.

YouTube

Вестникът отбелязва, че министърът на развитието Паул Станеску не е подал оставка, така че постът, за който управляващата Социалдемократическа партия (СДП) предлага досегашния министър на труда Лия Олгуца Василеску, не е вакантен. От своя страна министърът на транспорта Лучиан Шова заяви вчера, че е подал оставка, както е поискало ръководството на партията, но той ще продължи да ръководи министерството, тъй като по закон се предвижда интервал от 15 дни до влизането в сила на оставката.

Високопоставени представители на СДП реагираха остро на вчерашните изявления на държавния глава, който критикува управляващата партия, че за по-малко от две години е сменила 70 министри. „Президентът е в кампания, не прави нищо друго освен да блокира дейността на правителството“, заяви депутатът Флорин Йордаке. „Не може да се саботира така страната. Погрешка е станало президент на Румъния това лице“, коментира на свой ред генералният секретар на СДП Кодрин Щефанеску.

В. „Адевърул“ пита какъв е истинският план на Йоханис и какво цели с блокирането на министрите. „Отхвърлянето на предложените от СДП министри на транспорта и развитието без представяне на ясни мотиви потвърждава, че президентът Йоханис е разбрал най-накрая, че ако продължи да избягва пряка намеса в политическата битка, Ливиу Драгня ще има картбланш да завладее и последните институции на държавата, които все още стоят на пътя му, и да получи пълен контрол върху държавата“, коментира анализаторът Дан Туртурика. По думите му обаче тази намеса е твърде закъсняла и в най-добрия случай може да реши само половината от проблема.

„Бедняците на Европа: 1,5 милиона румънци живеят с по-малко от три евро на ден“, пише в. „Гъндул“, позовавайки се на доклад на платформата Социален монитор. Според проучването месечните доходи на тези лица са под 400 леи (еврото се разменя за 4,65 леи), а на ден те разполагат с под 15 леи. Обезпокояващ е фактът, че говорим за хора, които работят, но живеят под лимита на приличния стандарт на живот, посочва изданието. Официално броят на румънците, смятани за бедни, превишава 5 милион души. Най-високо е нивото на бедност сред лицата под 18 години, като една трета от тях се намират под ръба на бедността, сочат данни на Националния статистически институт. При лицата над 65 години един от петима попада в тази категория.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе