Консумацията на алкохол предотвратява проблеми със зрението

Обръщането на някоя друга чашка със спиртна напитка, може да се окаже добро защитно средство срещу загуба на зрение по-късно в живота, пишат в сп. „Ophthalmology“ авторите на проучването от университета на Уисконсин.

Изводът, който правят те е, че алкохолът в разумни количества предпазва от проблеми с очите, пише „Дейли мейл“. Въпреки че злоупотребата с алкохол се свързва с влошено зрение, някое и друго питие от време на време е по-добро от пълното въздържание, допълват изследователите. „Случайната“ консумация на алкохолнамалява риска от развиване на очни проблеми като например дегенерация на макулата – състояние, което причинява постепенна загуба на зрението.

YouTube

Авторите на настоящото проучване са изследвали в продължение на две десетилетия връзката между зрителното увреждане и три фактора – тютюнопушене, употреба на алкохол и физическа активност, сред 5000 души на възраст между 43 и 84 години.

Специалистите са установили, че за хората, които от време на време консумират алкохол – по-рядко от веднъж седмично, рискът от проблеми със зрението в последвал 20-годишен период е с 49 процента по-малък.

Физическата активност също оказва благоприятен ефект – редовните упражнения поне три пъти седмично намаляват опасността от зрително увреждане с 59 процента.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе