Никога не чупете хапчето, преди да го пиете!

Независимо дали става въпрос за хронични пациенти, приемащи ежедневно терапия, или просто от време на време пият лекарства, много хора вземат само половин таблетка, за да намалят наполовина дозата, която получават. Но тази практика фармацевтите никак не препоръчват, а съветват да не се нарушава тяхната цялост.

„Таблетките са покрити с филм, т.е. защитна обвивка, най-често, за да се предотврати тяхното разтваряне в стомаха, но и да се предпази лигавицата на стомаха от агресивните съставки в лекарството. Затова никак не се препоръчва да се чупят таблетки“, казва Весна Радунович, магистър по фармация. „Например, ако пиете половин аспирин, изчезва защитното му действие върху лигавицата на стомаха“.

YouTube

С нарушаването на някои лекарства се променя фармакологичната формулировка, не се споделя правилно дозата, а при някои лекарства, които са със сложен начин на разтваряне, се променя напълно действието на лекарството.

Някои лекарства евентуално биха могли да се намалят наполовина, и то обикновено тези, при които на таблетките има линия, но не винаги линията е знак, че трябва лекарството да се нарушава. Най-добре е да чупите само тези лекарства, в чието ръководство пише, че е така разрешено, или ако Вашия лекар или фармацевт ви дадат разрешение за това.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе